Китайски производители на хуманоиди смятат, че те ще отменят хората в множество опасни задачи

Най-добрите китайски производители на роботика показаха своите най-нови хуманоидни роботи и кучета-роботи на Световната конференция за роботи през 2024 г., изразявайки оптимизъм, че тези човекоподобни и кучеподобни роботи ще влязат във всеки дом в бъдеще, предава „Ройтерс”.

Роботи сервират на посетителите в кенийско кафене (ВИДЕО)

На мястото на изложбата хуманоидни роботи бяха забелязани да изпълняват прости задачи като събиране на предмети, преминаване през препятствия и имитиране на човешки жестове и изражения.

Лодки роботи почистват отпадъците в реките и океаните (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сотириос Стасинопулос, продуктов мениджър в компания за хуманоидни роботи, смята, че пазарът на хуманоидни роботи може да нарасне до десет пъти размера на пазара в бъдеще, прогнозирайки, че всяко домакинство в крайна сметка ще има 1-2 хуманоидни робота.

Понастоящем хуманоидните роботи се използват предимно за проста проверка и вътрешни логистични задачи в индустриалното производство.

„В областта на пожарогасенето, по време на тазгодишните национални противопожарни учения, нашето куче-робот беше използвано в предаване на живо в отговор на течове от химически заводи. То беше оборудвано със сензори за газ и изпратено в опасни съоръжения. След като зоната беше счетена за безопасна, други роботи бяха изпратени за допълнителни задачи, например за разкопки. Затова в бъдеще кучето-робот може да замени хората при изпълнението на задачи, които са потенциално вредни или включват високи температури. С напредъка на технологиите и подобренията в алгоритмите, роботът може да поеме още повече човешки задачи”, коментира Мън Юен, мениджър на компания, производител на роботи.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: "Ройтерс"