ПРОМЯНАТА е в социализацията на специалните деца!

 

Мисията на Светослав Самуилов е да помогне на децата с увреждания в България да се чувстват като всички други деца, приети и приобщени. За да намали неравенството, той провежда фитнес занимания в специално оборудвана фитнес зала с цел рехабилитация и социализация на децата с увреждания и специални нужди. 

Светослав е световен и европейски шампион по граплинг, както и кинезитерапевт. Преди 8 години, след катастрофа, той остава обездвижен. Идеята се заражда, когато отново започва да ходи на фитнес. Там се сблъсква с поредната зависимост от хора, които да му помагат и да го местят на даден уред, на който да тренира. В същото време, Светослав е поканен от рехабилитатор да проведе тренировка на деца с увреждания, предвид опита му като треньор по бокс и упражнения със собствено тяло. Така той започва да провежда тренировки с децата. 

Виждайки положителните резултати във всеки аспект - физически и психически, у него се заражда се идеята за адаптирани фитнес съоръжения и място, където да работи с такива деца и да развива потенциала им. Той вече успява да промени живота на децата със увреждания и специални нужди в Русе, където работи и първата такава зала.

Целта на Светослав е да създаде поне по една зала с адаптирани фитнес уреди в най-големите областни градове в България, в която деца с увреждания и специални нужди да могат свободно да тренират дори от инвалидните си колички. Това е от изключително значение за социализацията и здравето на децата. В България няма специално оборудвани фитнес зали за деца с увреждания, където те могат да тренират свободно, а в обикновените зали ограниченията за тях са много. Спортът е силен инструмент, който премахва бариерите и помага на децата да се чувстват по-добре физически и психически, както и да се справят с ежедневните проблеми.

ПРОМЯНАТА, която иска да постигне:

За да помогне на децата с увреждания в България да се социализират, да бъдат щастливи, пълноценни, силни и уверени във възможностите си, както и да преодоляват бариерите в живота, Светослав и екипът на Захариев Файт Тийм специално адаптират и оборудват фитнес зали, където те могат да тренират въпреки ограниченията.

Адаптираните спортни дейности за деца с увреждания развиват фината моторика и правят силно цялото тяло, стимулират децата да се социализират със своите връстници със и без увреждания. Те оказват позитивно влияние както върху физическото здраве, така и върху психическото. Фитнес упражненията насърчават желанието и способността им да се справят с ежедневните задачи, да преодоляват смущенията си и чувството за изолация, да се запознават с други хора и деца, да намират нови приятели, да се зареждат с енергия и радост. Въпреки това, в страната ни липсват специално оборудвани зали, които помагат на децата с увреждания.

Захариев Файт Тийм ще създаде зали със специални уреди за деца и младежи от 10 до 24 годишна възраст с увреждания и специални потребности. Всяко дете ще може да тренира изправено дори да е в инвалидна количка и краката да не могат да носят тежестта му. Залите ще бъдат оборудвани с кардио уреди за общо физическо развитие и издръжливост. Ще бъде изградена солна стая с халогенератор за здрава имунна система, както и малък вътрешен или външен басейн за деца.

Светослав вече работи с деца и младежи в Русе в първата напълно оборудвана зала с над 30 уреда и приспособление, на които могат да се правят десетки и дори стотици различни упражнения. Позитивните резултати за децата вече се наблюдават и те споделят, че се чувстват по-енергични, уравновесени и уверени в общуването си.

За повече информация: