Митко Христов е софтуерен инженер, програмист, учител и създател на иновативната школа по състезателна математика Академия “Атлантида“. След 10-годишна кариера като мениджър и IT специалист в корпоративния сектор, Митко прави обрат и решава да се посвети на образованието. Става учител по математика, защото не намира вече удовлетворение в корпоративната си кариера и решава да последва една своя детска мечта - да подготвя ученици за олимпиади по математика.

Проблемът, с който Митко се сблъсква е, че децата в начална образователна степен често нямат достъп до вдъхновяваща среда, в която да развият своя математически талант. Той установява, че проблемът със спада на нивото на нашите ученици е хроничен, което се отразява ясно в ниските резултатите на България при отчитане нивото на функционална грамотност. Това, според него, води и до все по-осезаемата липса на висококвалифицирани кадри за IT индустрията и може да създаде проблеми в развитието на бизнеса у нас в дългосрочен план.

Решението се ражда през 2018 година, когато Митко създава Академия “Атлантида“ – школа за деца в начална степен за развитие на математическия си талант. През 2021 година е създадена и Фондация „Атлантида“, чрез която се разпространява опитът на школата. В последните 3 години учениците от Академията са спечелили над 30 награди от европейски и азиатски състезания по математика.

Мисията на Академия “Атлантида“ е да разпространи създадения иновативен обучителен план за преподаване на математика, който развива личностните качества на децата и поощрява индивидуалните им възможности, успоредно с математическите им успехи.

Той вече има разработен модел с хибридна класна стая, в която децата могат да се обучават на живо или онлайн, когато нямат възможност да посетят кръжоците на Академията.

Митко познава силните ни традиции в областта на математиката и конкретно на състезателната математика и решава, че с актуализирането на методиката и създаването на вдъхновяваща среда за обучение, могат да бъдат открити нови таланти, които ще донесат бъдещата олимпийска слава на България. Освен това, Академия “Атлантида“ помага и на деца, които изпитват затруднения в основен курс, да заобичат математиката, защото нейният основател знае, че тя може да бъде забавна – зависи как се преподава.

ПРОМЯНАТА, която иска да постигне:

Голямата цел на Академия “Атлантида“ е да разпространи иновативния си подход в обучението на децата като достигне и развие школата в районите със слабо развита състезателна математика в България.

В обучителния план на Академия “Атлантида“ широко е застъпено не само постигането на успехи и печеленето на медали по математика, но и развитието на емоционалната интелигентност при децата.

Чрез своя проект Митко цели да осигури вдъхновяваща среда за развитие на талантливи деца в областта на математическите науки, които ще се превърнат в инженерите, програмистите и разработчиците на утрешния ден.