Програмата SportAnalytik тества и открива индивидуалния спортен талант на всяко дете. Целта на платформата не е да намира професионални спортисти, а да даде достоверна и практически базирана информация в кой спорт едно дете би открило най-голямо удовлетворение и радост, за да подобри физическото си здраве и спортната си култура.

Основен двигател на програмата в България е Андрей Андреев – бивш състезател по тенис, бивш изпълнителен директор на Националния Тенис Център в София към Българска Федерация по тенис, собственик и мениджър на спортни клубове в България, Австрия, Хърватия и Китай. Международният му опит се простира от София до Пекин, където е бил спортен директор на най-голямото международно училище Dulwich College International.

Проблемът, с който Андрей се сблъсква през дългогодишната си кариера като треньор и спортен мениджър, е деца с ниска двигателна култура и наднормено тегло. Последното национално проучване за храненето потвърждава, че средно 30% от момичетата и 13% от момчетата у нас страдат от затлъстяване. В големите градове тези цифри стигат до 40%. Към това се добавя обездвижването, като е установено, че българските деца средно прекарват по 26 часа на седмично пред компютъра, за разлика от холандските си връстници, за които средното време пред екран е ограничено до 14 часа седмично.

Решението, което Андрей намира, е в програмата SportAnalytik разработена в Карловския университет в Прага и вече работи успешно в 22 държави. През SportAnalytik са преминали над 500 хиляди деца за последните 5 години. Програмата е подходяща за деца от 5-годишна до 13-годишна възраст.

Как работи SportAnalytik?

Физическите умения на децата се измерват с 9 забавни физически теста, резултатите от които се въвеждат в специализиран софтуер. С помощта на алгоритъм се предоставят индивидуален доклади за подходящ спорт за всяко тествано дете и неговия вроден физически талант, който може да развие.

Мисията на Андрей със SportAnalytik е да помогне на децата да открият правилния за тях спорт и да ги насърчи да водят здравословен начин на живот.

ПРОМЯНАТА, която иска да постигне:

Голямата мечта на Андрей е да подкрепи създаването на едно младо общество от активни и здрави физически деца и подрастващи, които имат висока здравна и двигателна култура. Деца, упражняващи спорт, който ги изпълва с радост и удовлетворение.

За тази цел той иска SportAnalytik да достигне до всяко дете, във всяко населено място в България. Андрей желае да разгърне мрежа от спортни клубове и треньори, които ще станат съмишленици в мисията му. Да подобри здравната култура и възпитание на подрастващото поколение, за да може децата днес да израснат и да се превърнат в активни и здрави млади хора, които обичат движението и намират удовлетворение от спорта.