Промяната е занаят в ръцете

Иван Благоев – актьор по образование, дърводелец с предприемачески дух – по душа. От онези инати, твърдоглави и търсещи млади хора, които вярват, че мисията им е до помагат на другите, да ги учат на занаят и да пазят духа на традициите. Защото камъкът си тежи на мястото, а дървото без корен е като отсечен клон.

Признава, че интересът му към дърводелството датира още от детските години – когато неуморно чакал кварталния дърводелец да му направи меч или пистолет и със същото нетърпение се потапял в света на дърводелството. Днес вярва, че всяко нещо, направено с любов, е уникално. Всяко нещо, излязло изпод собствените ти ръце, облагородява и те променя за добро. Вярва и в магията, но с едно наум – защото тя се случва, когато вървиш в правилната посока, а не докато чакаш. И защото всеки трябва да вярва, че магическата пръчка е в ръцете му и самият той може да бъде Промяната.

 

Идея

Промяната е занаят в ръцете, вярва Иван Благоев. Затова иска да създаде дърводелска работилница, в която млади хора от институции придобиват трудови умения чрез създаване на екологични играчки от естествени материали /дърво, кожа, плат и др./ по свой модел. По този начин децата ще получат един добър старт за своето развитие – ще придобият творчески умения, ще започнат да мислят креативно и ще развият потенциала си, ще придобият самочувствието на творци и най-важното – ще получат занаят в ръцете и дух в сърцата.

Уникалността на идеята е и в смисъла, който тя съдържа – възраждането на българските традиции в занаята. Децата ще развиват своето въображение, като мислят сами моделите и ги развиват в уникални идеи. Ще творят и ще се възпитават в трудолюбие – един добър старт за бъдещето им. В допълнение, уникални ще бъдат и моделите на изделията, които те ще творят – всяка играчка или предмет ще носи името на младежа или екипа от младежи, които са участвали в разработването й.

 

РЕЗУЛТАТИ И ОБЩЕСТВЕНО ПРИЗНАНИЕ

През 2015 г. 6 деца от Дом за деца, лишени от родителски грижи “Княгиня Мария-Луиза” (Пловдив) се обучаваха на дървообработка под ръководството на Иван Благоев. За децата това беше първа стъпка в развиването на социални и професионални умения за самостоятелен живот извън институцията.