Всеки човек има правото на безопасен и вълнуващ секс

Николета Попкостадинова предпочита да e на открито – в буквалния и преносния смисъл. Обича приключенията сред природата, както и личните и откровени разговори с приятели, включително и по теми-табу. Като секса. За нея сексът е преди всичко общуване, близост и удоволствие. Убедена е, че за него трябва да се говори директно, открито, приятелски, но и внимателно и отговорно.

Темата за сексуалното образование не е нова за Николета – тя е била част от проект на Radio Netherlands Worldwide за подобряване на сексуалното здраве в Югоизточна Азия. Близки са й и маргиналните хора, чийто живот често остава извън полезрението на обществото. Затова работата й винаги я отвежда в сферата на човешките права не само в България, но и по света. Била е журналист във в. Капитал, редактор в сп. Vice, мениджър „Международни проекти” във фестивалите One Design Week, One Dance Week и One Architecture Week на сп. Едно, като се е занимавала и с безброй други проекти. Завършва бакалавърската си степен в Американския университет, специалност „Журналистика и масови комуникации”, след което защитава магистратура Communication Studies в Амстердамския университет.

Идея

Всеки човек има правото на безопасен и вълнуващ секс. Но за да има отношение към нещо, първо трябва да знае за него. В България обаче в училищата няма сексуално образование, а в повечето семейства темата „секс” е табу. Затова сексуалното здраве на тийнейджърите е меко казано притеснително. Колкото по-скоро по тази тема се заговори открито, просто, ясно, изчерпателно и разбираемо, толкова по-бързо ще бъдат запълнени дупките в сексуалното образование на децата. Тук не става дума само за предпазване от зарази и нежeлани бременности или за повече информация за контрацепция. Сексуалното образование е и възпитаване на отношение към собственото ни тяло, към себе си и към другите около нас, както и на уменията да устояваме на натиск, да защитаваме позициите си и да общуваме с другите свободно и пълноценно.

Идеята на Николета е онлайн платформа за всички видове мобилни устройства, която ще казва на тийнейджърите това, което трябва да знаят за безопасния и вълнуващ секс. Там те ще могат да намерят онова, което ги интересува за сексуалното здраве и интимните отношения: достъпно, ясно, откровено, позитивно, проверено и доказано.

РЕЗУЛТАТИ И ОБЩЕСТВЕНО ПРИЗНАНИЕ

През 2017 г. LoveGuide подкрепи 20 694 деца и младежи и събра 68 747 лв. за своите дейности, като тук не се включва пробоно работата на техните доброволци и съмишленици.

Следете дейността на LoveGuide във Facebook.