ИТ знанията учат на постоянство, упоритост и целеустременост

Те са Емо и Тео. Родени във Враца и решени да бъдат Промяната за Враца. Двама амбицирани ИТ специалисти, които не се страхуват да се изправят до световните ИТ величия. Най-важната им мисия в момента обаче е друга – да създадат ИТ център и ИТ общност в родния си град и да осигурят нова алтернатива за младите хора във Враца. Готови са да бъдат вирусоносителите на Промяната – да заразят и останалите и да създадат общност от хора с позитивни ценности и обединени около обща кауза.

И двамата са възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски” – Тео учи „Софтуерно инженерство”, а Емо вече е завършил „Информатика”. Уверено вървят и по своя професионален път – Тео работи като Android разработчик, а Емо вече се реализира на два фронта – работи като програмист, но и като учител в училището, от където е започнал – СПГЕ “Джон Атанасов”. Успоредно с това, 2 години преподава и „Програмиране” като част от програмата „Заедно в час”.
Дълбоко в себе си обаче и двамата са предприемачи с визия. Убедени са, че могат да променят статуквото – да превърнат един забравен град в мечтано място за живот и да докажат, че децата имат много повече потенциал и възможности, стига да им позволиш да ги разгърнат.
А кой, ако не двама обещаващи ИТ визионери, са истински способни да разчупят Матрицата?

Идея

ИТ знанията учат на постоянство, упоритост и целеустременост, категорични са Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов. Категорични са обаче и че Враца има нужда от ИТ общност – място или организация, която да запознава младите хора с ИТ сферата, да ги мотивира да се развиват в тази насока и да превърне града в място, което дава възможности за реализация. Затова тяхната идея е да създадат ИТ център и ИТ общност във Враца, като организират и провеждат безплатни курсове в ИТ сферата, създадат физически ИТ център (компютърна зала) с достъп за всички заинтересовани, както и като организират различни ИТ събития.
Там младите хора ще имат достъп до нови възможности – обучения за изключително полезни компетенции и в бъдеще – работа в ИТ сферата. Това ще възроди града и ще помогне млади и амбициозни врачани да останат в родния си град и да могат да практикуват предизвикателна професия, която дава отлични възможности за развитие. Уменията, получени от тези курсове, са универсални и ще им позволят да се реализират и в най-добрите ИТ фирми в страната и чужбина.

РЕЗУЛТАТИ И ОБЩЕСТВЕНО ПРИЗНАНИЕ

През 2017 г. Враца софтуер общество подкрепиха 275 деца и младежи чрез своите обучения и събития и събраха 48 530 лв. за своите дейности. Благодарение на тяхната дейност към края на 2017 г. три софтуерни компании отвориха офис във Враца, а 15 човека започнаха работа като програмисти в родния си град.

Следете развитието на Сдружение „Враца софтуер общество” във Facebook.