Социална чайна, в която младите хора ще откриват себе си

Истинският чай е направен от някого, който го е грижа за теб. С леки джинджифилови нотки, поднесен с усмивка, любов и споделеност. Точно така ще ухае чаят в социалната чайна на Мая Донева и Стояна Стоева – две момичета, които искат да променят първо Варна, а после и света.

Още преди 10 години Стояна си представя своята мечтана чайна – попила уханието на чай и домашни сладки. Носеща доверие, споделяне и усещания, които все повече сме притъпили, добавя Мая и продължава: „чайната се асоциира с време, спокойствие и хармония – нещо, което отчаяно търсят всички забързани хора”. Освен чая и идеите, Мая и Стояна си приличат и по други неща – и двете са майки – Мая на 2-годишната Аделина и 3-годишния Симеон, а Стояна – на 3-годишната Вихра. Това е и една причините, поради която искат да променят света – „виждайки колко е обикновен той за едно дете, няма как да не се опиташ да го запазиш такъв и за възрастните”, признават те.

Мая е завършила специалност „Журналистика”, а в момента учи MBA в International University College във Варна. Като студентка, живее около година и половина в Чехия и Полша. Посещава над 15 държави, най-вече пътувайки на стоп или по доброволчески проекти. През последните 7 години работи като обучител за младежки, образователни и културни проекти, а така също и е част от екипа на Варна – кандидат за Европейска младежка столица. Също толкова интересна е и биографията на Стояна. Завършва специалност „Философия” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работила е в неправителствени организации, издателство, агенция за пазарни изследвания, преводач на свободна практика, консултант на проекти, доброволец. Добавя и още: емигрантски опит, опит пред пианото и неутолима страст към пътуванията.

Две момичета, чийто поглед не спира да търси нови и нови хоризонти, решени да променят хората и безразличието, което често изпитваме към онези с по-малко възможности от нас. Защото истинският подарък за децата е когато им подариш внимание, дариш им частица от времето си, поднесеш им чай, но не с мед или захарче, а с любов, грижа и внимание.

Идея

„Да се интегрираш някъде, означава, че ти не си от това някъде, а от другаде, или от никъде. Децата от институции не са от нашите градове или села – те са от институциите и това е много тъжен и видим факт.” Именно затова Мая и Стояна мечтаят да създадат социална чайна. В нея ще се обучават и ще се предлага (първа) работа на младежи от институции. С помощта на социални и младежки работници ще се създаде подкрепяща методология за младите хора, които ще работят в мултифункционално пространство за срещи, събития, презентации и ще развиват своите професионални и личностни качества. Целта е чайната да се развие като алтернативно място, което младите хора да припознават като „свое” – център за обмяна на идеи и приятно прекарване на време.
Мястото ще предлага обучение и заетост на младежи от институции, както и (първа) работа в сферата на услугите. За тях това ще бъде едновременно възможност за овладяване на нови професионални умения и за създаване на нови. По този начин животът на децата ще се промени в две посоки: тяхната социална адаптация и възможностите им за професионална реализация.

РЕЗУЛТАТИ И ОБЩЕСТВЕНО ПРИЗНАНИЕ

През 2017 г. Социалната чайна Социалната чайна подкрепиха 8 младежи чрез своята менторска програма и събраха 165 126 лв. за своите дейности и за обновяване на пространството на Чайната.

Следете дейността на Социалната чайна във Facebook.