ПРОМЯНАТА Е ДА “ЧУЕМ” ВАШИЯ ГЛАС

Те са Сашо и Ашо и не чуват. Александър Иванов е графичен дизайнер и работи в хубав офис с прекрасни колеги. Всички го уважават заради професионализма му, обичат го заради неговата лъчезарна усмивка. Сашо ползва жестов език, за да комуникира, глух е по рождение. Единственият начин да общува с колегите си е чрез имейл и скайп. Намерили са някакво решение, но вярват, че той заслужава много повече от това и може активно да участва в оперативките, семинарите, събитията и конференциите, които посещават заедно.

Човекът, създал фондацията, е Ашод Дерандонян. Завършил висшето си образование в Американския университет в България, живял около 5 години в САЩ и Канада, със солиден опит в неправителствения сектор и финансите, Ашо се отдава изцяло на личната си кауза  - на хората с увреден слух. Той самият губи изцяло слуха си още преди да е навършил 2 години. След упорита работа на родителите му и успешна слухово-речева рехабилитация, Ашо проговаря когато е на 7 години. Носи слухов апарат и разчита изцяло на четене по устни, за да комуникира с хората около себе си.

Ашо е социален предприемач по душа, а Сашо е със силни лидерски качества в глухата общност. Убедени са, че децата и младежите с увреден слух нямат нужда от помощ, а заслужават равен достъп до информация, образование и кариера.

ИДЕЯ

Децата и младежите с увреден слух разчитат на зоркия си поглед, за да разберат какво им казват околните и са отлични четци по устни. Да, четат по устни, а не наострят уши и, разбира се, пропускат много информация в ситуации, в които не виждат устните на заобикалящите ги хора, защото слуховите апарати не могат да заместят изцяло нормалното човешко ухо.

ПРОМЯНАТА е да се внедри платформа за интеграция на деца и младежи с увреден слух, която осигурява жестов превод в реално време чрез видео връзка и трансформиране на говор-към-текст. По този начин децата и младежите ще могат да участват активно и пълноценно не само в учебния процес, но ще могат да комуникират с чуващите си връстници, родители, учители и заобикалящия ги свят.

РЕЗУЛТАТИ И ОБЩЕСТВЕНО ПРИЗНАНИЕ

През 2017 г. Фондация “Заслушай се” подкрепи 24 деца и младежи в своята интерактивна Академия и събра 321 602 лв. за цялостната си дейност.

Следете развитието на Фондация “Заслушай се” във Facebook.