Янита и Ива: „Има една по-силна светлина от тази на прожекторите в театъра и тя идва от очите на децата.”

Те са Янита и Ива. Искреният смях е не само на лицата, но и в сърцата им.

Янита е от София, а Ива от Разград. Водени от любовта си към театъра, се срещат преди 5 години в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където още от първи курс стават неразделни и започват да мислят как да случат Промяната. Там научават и ценния урок, че „И най-невъзможните неща могат да станат реалност, стига да използваш правилните средства.”

Янита Кирова е човек с всестранни интереси и в това открива вкуса на живота. Родена в лекарско семейство, тя има интерес към медицината от малка, но в същото време желае да се занимава и с театър. По-късно намира идеалния начин да съчетае двете сфери, като стане лекар, който лекува със смях или медицински клоун.

Ива Лапатова започва своите сценични изяви, когато е само на 4 години. Обича да пътува и да се среща с много хора и в едно от своите пътешествия разбира за специалността Театър на движението – Пантомима в НАТФИЗ. Две години по-късно тя вече е част от този храм на изкуството. Ива усилено следва своята мисия Медицински клоун! Чистата, необременена и любопитна същност на едно дете я карат да вярва, че добротата все още съществува. Като медицински клоун и доктор по смехотерапия, Ива е убедена, че смехът е най-истинското и безотказно лекарство.

Янита и Ива вярват, че “Не успехът е ключът към щастието, а щастието е ключът към успеха. Ако обичаш това, което правиш, ще бъдеш успешен.” А. Ш.

ИДЕЯТА

Проектът на Янита и Ива се казва „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“. Тя представлява посещение на медицински клоуни в детските отделения в болниците в страната, които чрез средствата на театъра и смехотерапията създават една по-благоприятна среда и помагат за по-бързото оздравяване на дечицата. В бъдеще Ива и Янита желаят да създадат и училище за медицински клоуни, където да обучават желаещите да се посветят на тяхната мисия.

Медицинските клоуни са един по-различен вид клоуни. Те не са само актьори, които слагат червения нос, обличат се весело и идват в болницата да забавляват децата. Освен да помагат за подобряване на емоционалното състояние на хоспитализираните деца и техните родители, тяхната основна задача е да асистират на лекарите и сестрите по време на медицинските процедури, които могат да причинят болка и стрес. Присъствието на клоуните в тези ситуации намалява притеснението на пациентите и помага на лекарите по-лесно да вършат своята работа.

Когато децата попаднат в среда, различна от тяхната обичайна, далеч от приятелите и семейството си, далеч от игрите, тогава идват медицинските клоуни, възвръщат усмивките и карат децата да забравят поне за малко болката и страха.

Смехът! Той е основното лекарство, което медицинските клоуни използват в своята смешна лечебница.

„Който се смее, оздравява, а който е здрав, като теб – защото ти си здрав, става два пъти по-силен!“, казва Бате Николай – проф. д-р Коко от Клиника за смехо и психотерапия към УМБАЛСМ Пирогов.

www.metamorfozi.org

https://www.facebook.com/Смешната-лечебница-на-д-р-Куку-и-д-р-Пипи-720793954728855/