Бояна и Даниела: „Децата имат неподозирани възможности, които дори самите те трудно откриват, а спортът им помага да го направят.”

Те са Бояна и Даниела. Спортът е техният живот, а от няколко години мечтаят и работят за това да подобрят живота на децата в България, като направят спорта достъпен и за децата с увреждания у нас.
Бояна Коцева е инструктор по ски от 8 години, учител по физическо възпитание и спорт от 2 години и докторант първа година в НСА „В.Левски”. Изучавайки спортните науки, тя е впечатлена от възможностите, които предлага адаптираната физическа активност и спорт (АФАС) за хора с увреждания. През 2013 г. интересът й я отвежда във Финландия, където за година и половина жадно попива знания и трупа опит в областта на адаптираните ски за деца с увреждания и активностите на открито. Мотивацията й след това е ясна - Бояна желае да направи така, че спортът и отдихът сред природата да бъдат достъпни за децата с увреждания в България.
Даниела Садикова е дългогодишен професионален състезател по плуване, бакалавър, а в момента – докторант по кинезитерапия (КТ). Открива призванието си по време на магистратурата си по адаптирана физическа активност и спорт преди 2 години, когато за първи път има възможността да работи с деца с увреждания в басейн. Именно тогава осъзнава, че двете неща, в които има най-добри познания и умения – плуване и кинезитерапия, правилно съчетани, имат чудесен терапевтичен ефект върху децата. Оттам насетне фокусът на работата и се насочва към изследване и разработване на методики за адаптирано плуване и лечебна гимнастика, насочени конкретно към проблема на детето.

ИДЕЯТА

В ParaKids Даниела и Бояна работят с деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло, като в момента осигуряват тренировки по плуване и лечебна гимнастика. Тяхната цел е да се сдобият със специализирана екипировка за адаптиран спорт, с която децата с увреждания и нарушения в развитието да имат достъп до различни видове спорт и да могат да практикуват заедно с връстниците си в басейна, на пистата, стадиона и сред природата. Те вярват, че всяко дете има право на целогодишен достъп до игри и спорт сред приятели, където да подобрява качеството си на живот, да укрепва здравето и самочувствието си.
Този проект ще промени живота на децата, като ги направи по-смели, по-здрави и по-уверени в себе си.

РЕЗУЛТАТИ И ОБЩЕСТВЕНО ПРИЗНАНИЕ

През 2017 г. Бояна и Даниела са подкрепили 204 деца чрез тренировки, лагери и събития за адаптиран спорт и са привлекли 69 769 лв. за своите дейности.

Следете развитието на ParaKids във Facebook.