Силвена и Красимир: „Децата със синдром на Даун са част от обществото. Те могат да се развиват и да постигат страхотни резултати!”

Те са Силвена Христова и Красимир Ламбов. Те са семейство от Варна с две деца - Крис и Микаела, а техният видео проект е "Живот със Синдром на Даун".

Красимир Ламбов е професионален видеооператор и видеомонтажист, популярен с нестандартните си и забавни сватбени видеоклипове. На първо място за него е семейството, с което много се гордее. Дъщеричката му се ражда с диагноза Синдром на Даун, но това не сломява духа му. Вярва, че животът е такъв, какъвто всеки сам реши да изживее и възприема себе си като щастлив човек - с мечти, който иска да променя нагласите към по-добро. Той знае силата на видео споделянето и след реализирането на първия семеен видео клип „Сестра ми е със Синдром на Даун, но това не ми пречи“ осъзнава, че това е правилният и лесен начин, да се променят нагласи. Затова създават видео канали и фейсбук страница „Живот със Синдром на Даун“.

Силвена Христова е щастлива съпруга и майка на две деца - Крис и Микаела. Работи като заместник управител в немска фирма. Тя е амбициозна, организирана и борбена и според нея в живота няма случайни неща. Разбира кое е нейното призвание преди две години, когато се ражда дъщеричката й Микаела, която е със Синдром на Даун. През 2015 г. и 2016 г. организира две изложби със снимки на деца и възрастни със Синдром на Даун във Варна по проект на Сдружение на родители на деца със Синдром на Даун.

Има срещи на високо равнище по повод правата на децата със СД, участва в конференции, на които запознава директори и учители с тази диагноза. През 2016 г. се преборва във Варна за промяна в закона за прием на деца в ясли според процента на ТЕЛК решението. Според Силвена е по-важно не какво се случва в живота на човека, а как приема съдбата си и продължава напред.

ИДЕЯТА

Проектът "Живот със Синдром на Даун" цели чрез серия от забавни и информативни видео клипове, заснети заедно с децата на Силвена и Красимир - Крис и Микаела, да запознаят и информира т обществото за Синдрома на Даун. Да покажат приключенията и етапите, през които преминава тяхното семейство, за да могат да помогнат и на други семейства като тях. Да им дадат сили, вяра и кураж, че животът може да бъде щастлив!

За тях това е правилният път към Промяната, защото чрез видео споделянето посланията им могат да достигнат до възможно най-много хора.

По този начин Силвена и Красимир искат да спрат и масовата практика на лекарите да провалят живота на семейства, на които им се ражда дете със Синдром на Даун, като съветват родителите да ги изоставят.

След реализирането на първия им семеен видеоклип "Сестра ми е със Синдром на Даун, но това не ми пречи" Силвена и Красимир осъзнават, че по този начин, могат да помагат и да дават кураж на много други семейства.

Основната им идея е да споделят както ежедневието от забавната страна, така и предизвикателствата, пред които се изправят, като засягат различни теми, с които хората със Синдром на Даун се сблъскват, докато израстват.

Децата със Синдром на Даун имат нужда от един спокоен, щастлив и достоен живот в България с техните семейства! Промяната е вътре в нас!

 

РЕЗУЛТАТИ И ОБЩЕСТВЕНО ПРИЗНАНИЕ

През 2017 г. Живот със Синдром на Даун са  помогнали на 18 деца и техните семейства, а техните клипове са достигнали до 2 025 576 души. Те са привлекли 26 632 лв. за своите дейности и са осигурили въвеждащо обучение за Синдрома на Даун за 36 специалиста в сферата на образованието. По инициатива на фондация "Живот със Синдром на Даун" са променени две общински наредби в гр. Варна, според които децата с 50% увреждане ще имат вече предимство при прием в детски ясли и за 182 деца във Варна отпадат таксите за детски ясли и градини без значение процента на увреждане.

Следете развитието и видеата на Живот със Синдром на Даун във Facebook и във техния видео профил.