ПРОМЯНАТА е в храната за душата!

Милена и София създават “Живот на килограм”, за да помогнат на подрастващите да приемат себе си, да разпознават емоциите си и да се справят с тях по добър начин, за да не попадат в капана на хранителните разстройства.

Милена Ташкова и София Фердинандова са колеги психотерапевти и приятелки от двадесет години. Те ежедневно помагат на хората да се справят по-добре със сложния си вътрешен оркестър от емоции, мисли, въпроси и болки. Двете се запознават още в университета като студентки по психология. След като завършват, започват да работят на едно и също място и заедно натрупват опит като терапевти, обучители и училищни психолози. Преди 10 години двете създават тяхната „Психодраматична работилница”, където се занимават с индивидуална и групова терапия, както и с обучения на колеги психолози.

Срещат се с хранителните разстройства отблизо и болезнено, когато едни от най-близките им хора се оказаха в техния капан. Опознават ги още по-добре в работата си като психотерапевти: през последните години в терапевтичния им кабинет все повече зачестяват случаите на млади хора с хранителни разстройства. Всеки трети тийнейджър, който е дошъл на терапия заради други проблеми, има в някаква степен и проблем в поведението на хранене, зад който има емоционална причина. Освен познатите анорексия и булимия, напоследък срещат все повече случаи на орторексия – нездраво вманиачаване по здравословния начин на живот, което е отвъд нормалната грижа за тялото. Увеличават се чувствително и момчетата, засегнати от подобни проблеми.

София и Милена със съжаление отбелязват, че въпреки че проблемът е масов и сериозен, на темата за хранителните разстройства не се обръща достатъчно внимание нито в семейството, нито в обществото като цяло. Не се коментират дълбоките причини за тези състояния и възможните изходи от тях. Голяма част от родителите не винаги си дават сметка за това, което се случва, или просто неглижират тревожните признаци, защото се чувстват уплашени и безпомощни.

Заради хората, които обичат, и заради хората, на които помагат, те решават да потърсят решение, което да им позволи да работят с децата превантивно. Така се ражда идеята за “Живот на килограм.

 

ПРОМЯНАТА, която искат да постигнат:

„Живот на килограм” е проект за превенция на хранителни разстройства сред учениците от 5 до 12 клас. Целта на работата с тях е те да получат подходящата информация по достъпен начин, за да могат да разпознават факторите за формиране на хранителни разстройства и да реагират адекватно в ситуации на риск.

Със всеки един от класовете, с които работят, те се срещат три пъти в рамките на три месеца. На първата среща говорят с децата за моделите за подражание и начина, по който възприемат себе си. Обсъждат въпросите: Как изглеждам в очите на другите? Какви са критериите за красота? И как свързвам всичко това с тялото си? На втората среща учат децата как да разпознават различните емоции и как да се справят с тях. Обсъждат връзката между емоции и поведение на хранене и разговарят с учениците дали когато имат негативни преживявания или не им достигат положителни такива, се утешават с храна. Третата среща запознава учениците с рисковете, белезите и последиците от основните видове хранителни разстройства.

Екипът на “Живот на килограм” работи изцяло интерактивно - през упражнения, игри, разговори и конкретни казуси. Това помага на децата не просто да трупат информация, а да преживяват и да разбират това, за което говорят.

Правят и дискусионни групи с родители, които имат желание да разберат повече за симптомите на хранителните разстройства, причините за възникването им и пътя за справяне с тях.

Милена и София стартират “Живот на килограм” в края на 2016 г. и непрекъснато разрастват броя училища, с които си партнират, включително и извън София. Бързо увеличават и екипа си и днес работят с шест висококвалифицирани психолози и още петима доброволци.

Двете са категорични, че хранителните разстройства не са въпрос на слаба воля или проблеми с апетита - те са беззвучен вик за помощ. Важно е да го чуем и помогнем навреме, а не когато проблемът стане сериозен, защото тогава ситуацията може да бъде живото застрашаваща.

За контакти: www.zhivotnakilogram.com