ПРОМЯНАТА е свободата да бъдеш себе си!

Иван и Николета са приели предизвикателството да помогнат на ЛГБТИ младежите (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс) в България да бъдат приети – от семействата си, обществото, и от самите себе си.

Иван е инвестиционен банкер, работил в САЩ и Австралия, занимава се активно със спорт – запален маратонец и CrossFit атлет. Дълги години живее в чужбина, но историята на едно българско момче, което харесва момчета го кара да промени живота си. Момчето разказва на Иван, че родителите му го водят на психиатър, когато им споделя, че е гей. A психиатърът му обещава да го “излекува”. Момчето бяга от вкъщи и прави опит за самоубийство. Това не е изолиран случай – по данни на организации в САЩ (такива данни не се събират в България), опитите за самоубийство при ЛГБТИ младежи са 4 пъти повече в сравнение с техните хетеросексуални връстници. Иван проучва и открива, че в България няма никакви услуги, достъпни от цялата страна, които да дадат възможност на младежи в тази ситуация да говорят с някого и да получат подкрепа, някой просто да им каже: “не сте болни и не сте сами”. Така, след 25 години живот извън родината, той решава да се завърне – с мисия: да подкрепи ЛГБТИ младежите и техните семейства в трудния процес на самоосъзнаване, разкриване и утвърждаване на сексуалната им ориентация. Така се ражда „Сингъл степ”. А за да покаже, че влага цялото си сърце в каузата и за да набере средства за фондацията, през 2016 г. Иван избягва 12 маратона за 12 седмици – общо 506,34 км в градове из Европа – и набира над 20 000 лв. Тогава среща Николета.

Николета има опит в неправителствения сектор, както и в сферата на гражданското образование и културата. Занимавала се е и с журналистика и реклама. Когато се запознава с Иван, се впечатлява от неговата целеустременост и отдаденост. Тя напуска дългогодишната си работа, за да помогне на каузата на „Сингъл Степ“ и става изпълнителен директор на фондацията.

 

ПРОМЯНАТА, която искат да постигнат:

Иван и Николета искат да предложат истинска и конкретна промяна за ЛГБТИ младежите – те и семействата им, да могат да поговорят с някого, да споделят и получат информация и подкрепа по достъпен от цялата държава начин. Правят го с подход “отдолу – нагоре”: конкретна помощ и ресурси.

Целта на фондацията е да пропука “балона” на стигмата по темата ЛГБТИ с личен пример и положителни лични истории. Активно работят, за да привлекат множество съмишленици и партньори и по този начин да отворят темата и към хора, които не са част от ЛГБТИ общността, защото вярват, че отдавна е отминало времето за самоизолиране на една общност в себе си. Работят с различни групи и общности – ученици, учители, психолози, социални работници, бизнеси, спортисти. Искрено вярват в протегната ръка за сътрудничество с “очаквани” и “неочаквани” партньори.

“Сингъл Степ” вече стартира първата си услуга: онлайн чат на техния сайт, на който младежите от общността могат да получат подкрепа, информация и пренасочване към конкретни консултации. За чата работят 9 млади и ентусиазирани доброволци всеки ден от 20:00 до 23:00 часа – практикуващи психолози, студенти от съответните специалности в по-горен курс и хора от ЛГБТИ общността със свой собствен опит и натрупани покрай него познания. Те са обучени да предоставят подкрепа, информация и кризисна интервенция.

Избират този подход, защото знаят, че младите хора предпочитат да чатят – това им дава анонимност и конфиденциалност, а чат връзката им дава комуникация с жив човек в реално време, което е много важно за този тип подкрепа. Скоро ще предоставят тази услуга и под формата на безплатна телефонна линия, насочена към родителите. И двете услуги са безплатни и достъпни от цялата страна.

На ЛГБТИ младежите в България Иван и Николета искат да кажат: не сте сами, а на родителите им: обичайте детето си, любовта е по-силна от хорското мнение.

Ще основат и общностен център в София, където ще се провеждат индивидуални и фамилни консултации, групи за взаимопомощ, изложби, социални събития – място, което не само да бъде “дом” за ЛГБТИ хората, но да бъде с широко отворени врати за всички приятели и съмъшленици на общността.

Иван и Николета знаят, че промяната, която целят да постигнат, няма да е лесна. Но за тях няма алтернатива на правото на достоен и открит живот, на правото да бъдеш себе си. Заредени са със силна мотивация и с вярата, че “пътят от хиляди мили започва с първата крачка”.

За контакти: www.singlestep.bg