ПРОМЯНАТА е възможност за по-добро бъдеще на нашите деца!

Поради лични причини Поли Янкова, основател на MindHub, няма възможност да продължи участието си в конкурса ПРОМЯНАТА. Считано от 26 януари MindHub се оттегля от кампанията за онлайн гласуване в конкурса.

Поли основава MindHub, за да учи децата на основи на програмирането и да им даде възможност за успех в професиите на бъдещето. Тя е икономист по образование, с опит в сферата на продажбите, а преди да създаде MindHub се занимава с обучение на деца по математика.

Идеята за MindHub се ражда в главите на Поли и нейния съпруг в края на 2015 г., докато разсъждават върху бъдещето на своето дете и на останалите деца в България. Двамата мечтаят те да получават достатъчно добро образование и шансове за развитие именно тук, в България, за да не се налага да емигрират и да учат другаде.

Така Поли решава да създаде организация, която да помогне на децата да получат качествено образование в родината си. Нещо повече – тя вярва, че за успеха на младите хора в бъдеше, когато те ще трябва да работят различни от днешните професии, ще се изискват много повече аналитични знания, умения за работа със софтуер и дори разбиране на базов софтуер. Те ще са необходими за повечето професии, а не само за тези в IT индустрията. Поли смята, че това не трябва да плаши родителите, а само да им даде насока как да подготвят децата си за тяхната реализация. Ето защо тя създава MindHub.

 

ПРОМЯНАТА, която иска да постигне:

MindHub е технологична образователна организация, която учи най-малките на основи на програмирането.

Днешните деца опознават технологиите още в първите си години, но ги използват само като потребители. Целта на MindHub е да насочи техния интерес в посока да се учат и развиват, използвайки технологиите. Чрез своите уроци по програмиране, екипът им развива логическото и аналитично мислене на децата, креативността им, както и способността им за решаване на сложни задачи, което им помага да са по-успешни дори в ежедневни ситуации.

Работят по авторска учебна програма, изцяло проектно ориентирана, която позволява на децата да започнат обучението си на 6 години и да завършат с изучаване на програмен език при навършване на 10-тата си година. Задържат и развиват детския интерес, защото ги обучават през специални игри и инструменти за обучение на деца по програмиране, разработени и съобразени с възрастта им. Използват голямо разнообразие от софтуерни среди за разработка, различни приложения, хардуерни инструменти, бордови игри, дронове и роботи, чието поведение децата могат да програмират.

Най-малките ентусиасти работят със софтуер, който разполага с много инструкции като изображения и дори да не могат да четат, те успяват да подредят програма, която да се изпълни от софтуерен герой или робот. С напредъка на децата програмите, които използват и създават, стават по-сложни и започват да съдържат текстови инструкции – блокове от код, които те прилагат за създаването на различни алгоритми. 10-годишните програмират, използвайки визуален програмен език, като преминават плавно към изучаване на програмен език, чрез който създават виртуални светове, създават игри, изпълняват сложни мисии с роботи и рисуват с код.

Важен елемент в методологията на MindHub е, че екранните занимания вървят ръка за ръка с живата игра. Работят ежедневно с децата и за изграждане на социалните им умения – за работа в екип, за представяне пред група и за разпределяне на задачите в екипа.

Само две години след основаването си през 2015 г., освен Поли, екипът на MindHub вече се състои от още 16 човека и работи в 5 града - София, Пловдив, Велико Търново, Русе и Варна. Предстои им да изградят мрежа от училища в България, които да обучават своите ученици на програмиране по учебна програма и методологията на MindHub.

Поли и екипът й влагат много страст и нови идеи, за да направят занятията по-интересни и да създадат среда, в която децата могат да се отличават и развиват своя потенциал.

За контакти: www.mindhub.bg