ПРОМЯНАТА идва, когато си помогнеш сам!

Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова са едни от най-популярните блогъри в България. Елисавета има над 10 години опит като предприемач и търговец, а в момента e копирайтър в рекламна агенция. Красимира има богат опит като автор на текстове, копирайтър и редактор в онлайн медии.

Запознават се, когато Красимира ражда първото си дете, а Елисавета – трeтото. И двете усещат липсата на пространство в интернет, където за интересите, проблемите и емоциите на майката да се говори искрено, с чувство за хумор и без назидание. Така решават да създадат сайта “Майко Мила!”, който бързо набира популярност и се превръща в място, където майките в България намират информация, подкрепа и успокоение, че не са сами в това, през което минават.

Освен смешните и забавните теми, те засягат и сериозните – домашното насилие, следродилната депресия, хроничната умора, зависимостите, финансовата независимост. Знаят, че подобна подкрепа за жените е важна, защото психически и физически здравата майка е най-важното условие за щастието на едно дете.

Покрай “Майко Мила!” с тях се свързват и майки на деца с увреждания. Техните истории показват на Елисавета и Красимира колко труден и различен е начинът на живот на тези жени, и колко неподкрепени и изолирани се чувстват те – по няколко причини. Основната е, че децата с увреждания остават деца за цял живот. Те са в много по-голяма степен зависими от своите майки от останалите деца. Ето защо, за да имат възможност да оказват постоянно необходимата грижа, лечение и рехабилитация за тях, на много от майките се налага да напуснат досегашната си работа.

Тежките житейски обстоятелства често стават причина и партньорите им да ги напуснат. Така тези жени остават сами и изолирани, лишени от възможността да работят, да бъдат финансово независими и да живеят пълноценно. Преди година от майчина солидарност към тях Елисавета и Красимира създават платформата “Оле Мале!”.

 

ПРОМЯНАТА, която искат да постигнат:

“Оле Мале!” е онлайн платформа, която събира на едно място труда на майки на деца с увреждания или заболявания, които по принуда или по любов са открили своето второ призвание – да творят с ръцете си. Майките показват в сайта продуктите, които са произвели сами - декорации, шалове, шапки, чанти, бижута, а "Оле Мале" популяризира продуктите им на живо и онлайн, пред максимално широк кръг от хора, които ги купуват. Така майките си осигуряват доходи и по-пълноценен живот.

Целта на Красимира и Елисавета е “Оле Мале!” да се превърне в добре функционираща система, която да квалифицира майките, да им дава знания, умения, техника и материали. А произведеното от тях да бъде реализирано в големи мащаби, за да имат добри доходи и да взимат сами решенията за живота си. Двете вече са стартирали партньорства и с дизайнери. Съвместно с тях те ще разработват прототипи на висококачествени продукти, които след това ще бъдат произвеждани от майките.

В бъдеще „Оле Мале“ ще предлага и други възможности за работа на майките, които не се занимават с ръчна работа, но са специалисти в различни професии и занимания (счетоводство, преводи, технически и административни дейности и т.н.), които могат да бъдат извършвани от вкъщи. Целта им е да свържат бизнеса и майките, така че двете страни да могат да си партнират по начин, който е взаимно полезен – за компаниите, защото ще могат да изнесат някаква дейност при специалист извън офиса, а за майките – защото ще могат да работят почасово от домовете си и ще имат достойни доходи.

Подобен модел с преквалифициране на родители на деца с увреждане и възможност за работа от вкъщи се прилага отдавна в много други държави.

Красимира и Елисавета правят всичко това, за да дадат възможност майките на деца с увреждания да бъдат финансово независими, както и да им осигурят подкрепа, разбиране и шанс да споделят своите умения, и да се почувстват пълноценни хора. Това пряко допринася за това жените да могат да осигуряват по-качествен и пълноценен живот на себе си и своите деца.

“Оле Мале!” помага на майките на деца с увреждания да излязат от сянката и да вземат живота си отново в собствени ръце – нещо, което на много от нас се случва лесно и естествено, но за тях е почти непосилно. „Оле Мале!“ им дава втора работа, за да могат да се радват на първата – грижата за своите деца.

За контакти: www.olemale.bg