ПРОМЯНАТА е в образованите деца на България

Те са Невен Боянов и Ивайло Николов. Невен е предприемач, програмист и преподавател по Информационни технологии във Великотърновския университет. Пленен е от технологиите и мечтае да се занимава с тях още от дете, когато за първи път чува думата „компютър“ по телевизията. Ивайло Николов е програмист и специалист по управление на технологични проекти. Програмирането е негова страст и начин да бъде полезен за другите.

Какво е „Тинузавър“?

„Тинузавър“ учи децата на програмиране, математика, физика и електроника по забавен и практичен начин. Екипът на „Тинузавър“ е създал специален хардуер и софтуер, с които децата могат да си сглобят сами миниатюрно компютърче, а след това да го програмират. Създават нещо работещо със своите собствени ръце, само за няколко часа. Това ги ентусиазира и повишава интереса им към изучаваните предмети. Невен и Ивайло са разработили и детайлни инструкции и учебни материали. С тях всеки преподавател в частна школа, училище или университет, може лесно да преподава по методологията на „Тинузавър“.

Защо създават „Тинузавър“?

Невен създава прототипа на миниатюрното компютърче на „Тинузавър“ преди седем години. В началото работата по него и по придружаващия го софтуер е само хоби. Но тествайки ги с други преподаватели в школи и университети, както и с колеги от областта на технологиите, сред които е и Ивайло, Невен вижда колко голям потенциал имат. Благодарение на „Тинузавър“ учителите имат инструмент, с който да покажат на децата на практика теорията, която им преподават. Учениците започват да учат с желание, защото виждат колко интересни и полезни всъщност могат да са природните науки.

Как работи „Тинузавър“?

Всеки курс в „Тинузавър“ започва със сглобяването на миниатюрно компютърче. Децата получават комплект платки и програматор, които сами подреждат и запояват. След това идва ред на програмирането чрез прости задачи. Децата свързват светодиоди и бутони към платката и ги програмират да светят, мигат и издават звуци. Това се случва лесно чрез специалната платформа Блоктину. В нея могат да се ползват блокчета, за да се изгради програма или да се пише код. Колкото повече напредват децата, толкова по-сложни системи сглобяват и програмират.

Курсовете на „Тинузавър“ се провеждат извън учебната програма. Те не заместват наученото в училище, а имат допълваща роля, като дават практическа перспектива на знанията, получени в клас. Софтуерът, методиката и учебните материали на „Тинузавър“ са със свободен лиценз и могат да бъдат използвани от всички. А хардуерът е изключително достъпен. Екипът им провежда и обучения за учители, които искат да преподават чрез методологията на „Тинузавър“.

„Тинузавър“ се развива изключително успешно, като вече се използва в университети, школи и домове в България и чужбина. Но за Невен и Ивайло това не е достатъчно. Тяхната мечта е чрез „Тинузавър“ всички деца в България, включително тези в най-малките населени места, да имат шанса да се запалят по природните науки и програмирането. Всяко дете да се докосне до технология, която да му помогне да се реализира по-добре в бъдещето.