Брад Пит на 60: Момчето, което зае своето място в "любовното писмо до Холивуд"

18 декември 2023 00:19

Снимки: getty images

На 18-и декември една от най-големите легенди на съвременното кино празнува юбилей. Брад Пит навършва 60 години. За него е писано толкова много, че каквото и да се каже винаги ще бъде недостатъчно. Едно, обаче, е сигурно, и то е, че Брад Пит отвори нова глава в историята на киното и продължава да я пише по свой собствен, изумителен и неповторим начин. Той създава квоята кино-история красиво и с много стил, с много характер в образите и съвършенство, което се усеща във всяка фибра на героите, които изиграва.

Когато говорим за Брад Пит винаги има риск да пропуснем някой от великолепните филми, в които участва или продуцира, просто защото те са много, толкова много, че ако опиташ да избереш най-добрите от тях със сигурност би било истинска Троянска война във взимането на решение. Той може да бъде небрежното момче от "Телма и Луиз", филмът, с който си преправя път към голямото кино. Ако пожелае може да бъде най-красивият вампир, от когото взимат интервю. Или пък Тристан, който е труден за обичане, защото дълбоко в душата му живее мечка гризли. Може да бъде полицаят, който жертва всичко, за да разкрие убиецът, наказващ заради човешките грехове. Или да бъде опасно луд в "12 маймуни", да преодолява с огромна болка миналото във "Слийпърс", или да бъде истински "Жив дявол".

Брад Пит може до съвършенство са изиграе германецът, чийто живот се променя след срещата с малкия Далай Лама в Тибет или да бъде очарователния дявол Джо Блек. Пит може да научи зрителя на правилата на "Боен клуб" или пък да играе по свои собствени правила в "Гепи". Актьорът може да се превъплъти до съвършенство в агент на ЦРУ, готов на всичко, за да спаси любимата си в "Шпионски игри" или непоносимият любим в "Мексиканецът". Брад може да бъде чаровният и изкусен крадец, част от една невероятна банда, която може да отвори всеки един сейф, да търси спасение за ранената си съпруга сред пустошта във "Вавилон" или пък да се бори срещу тираните в образа на легендарният Алдо Рейн от "Гадни копилета". Пит може да спаси света от зомби апокалипсис, да бъде разкъсван от любовта и дълга в "Съюзени" или пък героично да жертва живота си изпълнявайки военния си дълг в "Ярост". Актьорът може да върви срещу течението и правилата в робовладелското общество, за да спаси човешки живот. Той може да бъде и млад и стар едновременно като Бенджамин Бътън. Или да разбива всички стереотипи във филм като "Убийствен влак". И разбира се, като докоснат от боговете, синът на Пелей да преобръща историята в "Троя". 

И така роля след роля, Брад Пит успява да достигне най-големите висини на кино изкуството - с огромен талант, много труд и всеотдайност - директно "Към звездите".

Когато Куентин Тарантино създава филма "Имало едно време в Холивуд" той нарича лентата си "моето любовно писмо до Холивуд". Една от ключовите роли е поверена точно на Брад Пит. Той затвърждава мястото си сред истинските легенди и лидери в киното и се превръща в незаменима част от "любовното писмо до Холивуд".

Актьорът е от онези големи имена в киното, за които все още почитателите на седмото изкуство, а и много от колегите му, не разбират защо е носител на толкова малко награди на Академията при такива мащабни образи с изключителна характерност. Пит е носител на две награди "Оскар" за филмите "12 години в робство" и "Имало едно време в Холивуд", две статуетки "Златен глобус" за "12 маймуни" и "Имало едно време в Холивуд" и много други.

Брад Пит има продуцентска компания Plan B Entertainment, която стои зад ленти като "От другата страна", "Лунна светлина", "Блонди", "Кешбол", "Яж, моли се и обичай", "12 години в робство", "Дървото на живота", "Големият залог", "Z Световна война"  и др.

Актьорът активно се занимава и с благотворителност. Заедно с Анджелина Джоли имат шест деца. 

Още любопитни новини:

Брад Пит със забележителна колекция мотоциклети

Брад Пит - бесен след обвиненията на Анджелина Джоли за Château de Miraval

Брад Пит снима филм за Формула 1, продуциран от Люис Хамилтън

Анджелина Джоли: Холивуд не е здравословно място

Децата на Брад Пит се обърнаха срещу него

Брад Пит и Инес де Рамон на романтично пътешествие в Париж (ВИДЕО)

Прелестната Анджелина Джоли на 48 (ГАЛЕРИЯ)

Дженифър Анистън: Абсолютна лъжа е, че Брад ме заряза, защото не можех да му родя дете

Дженифър Анистън става в 3:00 през нощта, за да тренира