Съществуването на тези изотопи в природата се смята за опасно, след освобождаването им от реактора...

Европейският комисар по ядрената енергетика е получил информация за частично стопяване на ядрата на 1-ви и трети реактор на АЕЦ "Фукушима".

Неизползваното ядрено гориво обикновено съдържа Уран-238 и Уран-235. Когато бъде поставено в реактора то се облъчва с неутрони и започва делене на ядрото на урана. Така в активната зона на реактора се появяват изотопите на половината Менделеева таблица. Когато ядрото не се охлажда, то прегрява. Температурата, при която урановия оксид започва да се стопява, е над 2800 градуса по Целзий. Втечненото гориво е подобно на лава, само че доста по горещо. То стопява всичко по пътя си и така пробива корпуса на реактора и излиза в околната среда.

Ако японските инженери не успеят да охладят горивото и стопяването се случи, се очаква богат коктейл от опасни химически елементи и изотопи  да излизнат на свобода в атмосферата. Йод-131, Йод-129, Стронций-90, Цезий-137 – и това е много малка част от опасните имена пуснати на свобода от реактора. Тогава ще си имаме работа с наистина опасен радиационен облак.

Съществуването на тези изотопи в природата се смята за опасно, след освобождаването им от реактора.
Йод-131 има период на полуразпад в околната среда 8 дни. Ако има радиационен облак пътуващ към Европа, то той ще стигне до тук за не по-малко от 20 дни, обясниха експертите. Това означава, че тогава Йод-131 няма да е опасен за хората у нас.

В коктейла обаче има и Стронций-90 с период на полуразпад 28 години. При Цезий-137 периодът е 30 години. Йод-129, от друга страна, ще стане напълно безопасен милион и половина години след като е пуснат в атмосферата.

Това е само в случай, че се сбъдне най-лошият сценарий.

До тогава, профилактичното приемане на йод от аптеките, както правят стотици хора у нас и по света в пристъп на паника, може само да доведе до сериозни проблеми със щитовидната жлеза. Йод ще раздадат специалистите от Гражданска защита и то, ако има пряка опасност за нас.