Това констатира доклад на Световната банка за състоянието на домакинствата в Източна Европа...

Страната ни е сред най-засегнатите от кризата държави, а българите все повече пестят от здравни грижи и образование. Това констатира доклад на Световната банка за състоянието на домакинствата в Източна Европа и Централна Азия.

Според министъра на финансите - Симеон Дянков, проучването е правено отдавна - през първите месеци на миналата година. Днес - след заработването на антикризисните мерки, ситуацията у нас не изглежда така песимистично, смята вицепремиерът.  

Според проучването, страната ни страда от сериозно обедняване, 5 % са загубили работата си през 2010-та , а 20 на сто от българските домакинства, засегнати от кризата, ограничават посещенията при лекар, дори когато медицинска намеса се налага. Кризата води до рискови стратегии за оцеляване у нас- отказ от превенция срещу болести и дори от предписани лекарства - заради цената им.

Свиват се и разходите за образование. Експеритите на банката критикуват правителството заради това, че в труден момент също дава по-малко за здраве и образование.  

Министър Дянков отрече изводите. Документът се основава не на статистически данни, а на едно социологическо проучване, смята той.

От началото на 2010-та, когато е проведено изследването, икономиката у нас тръгна нагоре, коментира още вицепремиерът. Ръстът на цените, отчетен оттогава насам, бил проблем не само на България, а и на целия свят.

В същото време - за индексиране на доходите може да се мисли след юни, когато се прецени как се изпълнява бюджета и дали приходите в хазната позволяват, обяви Симеон Дянков.

650 млн лв е дефицитът в бюджета за първите два месеца на годината.