11 или 6 милиарда ще струва "Белене"?

Повече от 11 милиарда евро ще излезе накрая планираната атомна централа в Белене. Произвежданата от нея електроенергия ще струва поне 14 евро цента, а цената на тока в България ще се повиши с 50 процента.

Шокиращите изчисления направиха експертите от института за пазарна икономика. Те бяха представени в парламента съвместно със "Синята коалиция".

Пресметнатата цена е два пъти по-висока от очакваната досега – „на едно средно семейство в България "Белене" ще струва  4 200 евро", заяви Мартин Димитров от СДС.

Цитираните суми всъщност са част от оптимистичен сценарий. В разчетите не са включени печалбата на инвеститора, средствата за управление на отпадъците, занижени са разходи. С тяхното прибавяне накрая 14-те евро цента може да се окажат 16.

Печалба в обозримо бъдеще не може да се очаква, пазар няма да има,   зависимостта от Русия ще расте. Отговорът на управляващите: цената е друга – 6 милиарда 280 милиона евро.

Нито лев от бюджета няма да отиде в централата, уточниха още депутатите от ГЕРБ,  и никакви държавни гаранции за отпуснатите за строежа заеми няма да се дават.


По отношение на сигурността. Сините застанаха пред журналистите с подкрепление – един от авторите на доклада от 90-та година, който говори за разлом по поречието на Дунав и който се оказва решаващ за спирането на проекта тогава. Грозно е да се спекулира със страховете на хората, отговориха от левицата.

Нищо да не се подписва, докато не излязат новите изисквания на Еврокомисията за сигурността, настояха от "Синята коалиция".


И ГЕРБ, и Коалиция "За България" подозират, че зад атаките срещу "Белене" стоят лобистки интереси, стана ясно още. Но без подробности.


"Белене" има над 200 гласа подкрепа в 41-вия Парламент, напомни Петър Курумбашев.