Дори да се притеснявате, че точно преди празниците ще се наложи да платите повече за яйца, производителите препоръчват – не купувайте по-рано...

Яйцата няма да поскъпнат около великденските празници, категорични са от Съюза на птицевъдите в България. В момента, по техни думи, надценката е около 40% от цената им.


Птицевъдите алармираха за още един проблем – има сигнали за фирми, които изписват неверен срок на годност.


Дори да се притеснявате, че точно преди празниците ще се наложи да платите повече за яйца, производителите препоръчват – не купувайте по-рано.


Само по този начин ще можете да сте сигурни, че продуктите, които боядисате на празниците, няма да са развалени. Държавните органи пък потвърдиха информацията, че има фирми, които заблуждават с изписания срок на годност.


Има няколко начина това да се провери. Най-лесно това се вижда по черупката. Пресните яйца са лъскави, докато по-старите придобиват матов вид.


Другият начин, който е по-лесен за практикуване в домашни условия, е с потапяне във вода. Пресните яйца потъват, а престоялите изплуват, защото задържат повече въздух под черупката.


Цветът на черупката също няма отношение към качеството. Разлика все пак има, но в размера на яйцето. Независимо от цвета и големината, годишно българинът яде по 225 яйца на година.