До 31 март всеки служител трябва да е заявил кога иска да почива. След това работодателите трябва да одобрят заявките и да направят списък. В противен случай глобата е от 1500 до 15 000 лева и е за началника....

Остават три дни, за да бъдат изготвени графиците за годишните ни отпуски.


Дали в този график влизат неизползваните почивки от минали години,  решават служителите и работодателите.


До края на март трябва с колегите да си разпределим  отпуските за 2011-а година. Добре е да се има предвид обаче, че неизползваните дни за 2010-а година могат да се вземат до 31 декември 2012-а година, така че е в интерес на служителя да си ги вземе колкото може по-рано и ако има възможност, да ги запише в графика.


От отпуска за тази година можем да си оставим 10 дни. Тях обаче трябва да ползваме най-късно до 31 декември 2013-а, в противен случай ги губим.


В случай, че всички в офиса имат желание да почиват през август например, работодателят има право да отхвърли част от заявките.


До края на 2012-а пък можем да си вземем неизползваните дни от 2010-а. Те могат да бъдат включени и в графика за тази година.


Няма срок за ползване на дни, натрупани преди 2010-а. Окончателният вариант на графика с отпуските за тази година трябва да бъде разписан от работодателя и разлепен на видно място в службата. През декември ще заявяваме почивката за 2012-а.