Министърът на образованието Сергей Игнатов коментира като несериозно намерението на Академичния съвет да затвори Софийския университет от 4 април в знак на протест.


Просветният министър посочи, че в България законите трябва да се спазват. И понеже държавата осигурява средства за обучението на студенти, няма причина учебните занимания в СУ да бъдат прекъсвани.


На въпрос за големия брой сътрудници на Държавна сигурност в БАН, които провокираха и оглавиха протестите в техните среди, министър Игнатов отговори, че е въпрос на съвест на всеки един от работещите в академията какво ще предприеме, защото институцията е автономна, а у нас няма лустрационни закони.


"Голямата болка е, че това се случва след 20 години. Ако се беше случило в началото на 90-те години, тогава щеше да има голям оздравителен ефект", заяви Игнатов.


"Дали навършилите пенсионна възраст в академичните среди ще се оттеглят или ще продължат да работят е въпрос на решение на техните работодатели", заяви още министърът. /Информация на БНР.