"Лукойл" работи на загуба, оплакаха се шефовете на предприятието пред депутати.

"Лукойл" работи на загуба, оплакаха се шефовете на предприятието пред депутати. Пред икономическата комисия в парламента мениджърите разкриха как се формират цените на горивата.
  
За хилядите, които протестират срещу високите цени на горивата, вероятно звучи като първоаприлска шега, но разчетите на "Лукойл" показват, че печалбата от всеки литър бензин за дружеството е минус 12 стотинки. Това означава, че ако заредите 40 литра бензин, ощетявате компанията с 4 лева и 80 стотинки.

От всеки литър бензин най-сериозната сума я прибира държавата - 1 лев и 11 стотинки. Дори суровината се оказва по-евтина - 99 стотинки.

От литър дизел "Лукойл" твърдят, че печелят по 1 стотинка. Държавата и тук прибира най-големия дял - 1 лев и 3 стотинки - ДДС и акциз. Според сметките на компанията биодобавката във всеки литър ни излиза по 4 стотинки. Депутатите все пак повярваха на производителите на биодизел, които отделят на добавката едва половин стотинка тежест.

Оказва се, че през миналата година 40% от количествата гориво, с които сме зареждали колите си, са внос от различни държави. Депутатите недоумяваха как тогава цените по бензиностанциите са еднакви.

Депутатите разпуснаха петъчното си заседание без идея  как да се преборят с високите цени на горивата.