Заедно с нас на върха в европейската класация са още Гърция и Ирландия...

България се нарежда в челната тройка по ръст на безработицата в Европа. Това показват данните на Евростат. Делът на хората без работа у нас надскочи десетте процента още през август миналата година.

Заедно с нас на върха в европейската класация са още Гърция и Ирландия. Общо в евросъюза на трудовата борса са над 23 милиона души.

Докато процентът на безработните в Европа намалява, у нас тенденцията е в обратна посока. За последните 5 месеца делът на хората без работа в България запазва нивата си от над 11 на сто.

Латвия, Естония и Швеция са държавите за пример. Там за последната година е отчетен най-сериозен спад. България, Гърция и Ирландия пък са на другия полюс, с най-висок ръст за последните 12 месеца.

България е на върха в класациите по безработица сред младежите до 25 години. Почти всеки трети от тази група у нас безуспешно търси работа.

По данни на агенцията по заетостта през февруари тази година равнището на безработицата е било близо 10 на сто. По тези изчисленията без препитание у нас за периода са регистрирани близо 400 хиляди души.