Повод е спорът около собствеността на Ботаническата градина в Балчик. В неделя студенти организираха и предупредителен поход до Градината...

Софийският университет затваря врати до сряда, но само символично. Повод е спорът около собствеността на Ботаническата градина в Балчик. В неделя студенти организираха и предупредителен поход до Градината.


В 10:30 часа сградата на ректората на Софийски Университет \"Св. Климент Охридски\" ще бъде затворена символично. Главният вход ще бъде отворен отново, след като се разреши спорът за Ботаническата градина в Балчик.


Скандалът ескалира в края на миналата седмица, когато ректорът на висшето училище заплаши да спре  изцяло учебните занятия за неопределен срок. Повод стана решение на Върховния административен съд, който даде правата над  градината на държавата. След обещание на премиера това решение да бъде преразгледано, протестът остана само символичен. Очаква се Ботаническата градина да бъде върната обратно на Алма Матер в сряда на заседанието на кабинета. 


Приходите от културния обект са 850 000 лева годишно. Според ректора на университета Иван Илчев толкова са и разходите. В споразумението, което трябва да подпишат институциите, се очаква да залегне и клауза за напълно прозрачно изразходване на средствата от таксите.