Какво е да работиш като статуя и как човек може да издържи часове, без да мръдне?...

Какво е да работиш като статуя и как човек може да издържи часове, без да мръдне.

 

Надежда има необичайна професия – работи като статуя. Практикува занаята отскоро и по малко - само когато е в отпуск от кукления театър във Видин. Ролите, в които влиза са три - готвач, бояджия и Гаврош.

 

Костюмите са от бял плат. Обработват се с лепило, за да се втвърдят. После се изрисуват светлосенки по шевовете. Изработването им отнема няколко дни.

 

Гримът е толкова важен, колкото и костюмът. Той трябва да покрие цялото лице, дланите и ушите. Затова Надежда се е спряла на актьорските помади. Залага на белия цвят, тъй като се сваля по-лесно.

 

Сериозно предизвикателство пред всяка статуя е да не помръдне, подмамена от разсейващите я странични фактори. Движенията са позволени, само ако някой пусне монета в тигана, а пари пускат дори клошарите.

 

Характерно за това да бъдеш статуя е, че губиш представа за времето. Затова Надежда се е разбрала с приятели, когато минават покрай нея да й прошепват колко е часът.

 

Хитрият ход скоро няма да и бъде полезен, тъй като в края на месеца тръгва на турне в Европа. В западните държави уличният театър е добре познат и приет. В България буди любопитство.

 

Уличният театър е малко познат у нас, но изкуството на надежда предизвиква усмивки и създава настроение.