Селекцията този път е с акцент върху етно-джаз звученето и нетрадиционните стилове...

Джаз и блус сцената на Spirit of Burgas се превърна в традиционен пристан за ценители на по-софистицираната музика. Тази година програмата е особено силна, с което организатора на тази сцена Михаил Куцев показва амбицията си с всяко следващо издание на фестивала да развива джаз и блус зоната все по-добре. Музикалната селекция този път е с акцент върху етно-джаз звученето и новите нетрадиционни стилове в джаза.

 

Стартът на 12 август след 20.00 часа ще постави ексцентричния Никола Котарашки със своя Kottarashky Live Band. Той е от онези смели експериментатори, които не се страхуват да смесват отрязъци от циганска музика с джаз мотиви, дъб електронни вибрации и дори резки скречове. В същата вечер на джаз и блус сцената ще се изяви и блус ветерана на България Васко Кръпката със своя \"Кръпка Блус Бенд\", последван от джаз тандема от Пловдив Веселин Койчев и Ники Карагеоргиев. Финалът в петъчната нощ ще е с музикантите от Зона Ц, в чийто фундаментален състав влизат едни от най-сериозните и доказали се джаз имена у нас, а именно Васил Пармаков – пиано, Веселин Веселинов- Еко – бас, Стоян Янкулов – барабани.

 

Втората фестивална вечер, 13 август, ще бъде открита от Рут Колева. Младата певица наскоро издаде дебютния си албум \"Within Whispers\". Фънки джази звучене пък ще донесат на публиката момчетата от South Wick. Плажът ще бъде озарен и от деликатно бразилектро в изпълнение на родната формация Brasilacoustic. Градацията от жанр в жанр ще продължи с една формация, която с много музикантски вкус прави авторски песни, съчетаващи в себе си класически джаз и автентичен български фолклор. А именно великолепната петорка Acid Folk Five. Пикът на втората джаз и блус нощ ще е световно признатия турски цигулар Недим Налбантоглу с неговия българо-турски проект Balkan Messengers.

 

Началото на финалната вечер, 14 август, ще е ефирно с авторската ну джаз музика на румънците от Cuantune. Проектът е съвсем млад – създаден едва през пролетта на миналата година, но зад него стоят доказани имена от румънската джаз сцена. По името на следващата банда се познава и стила й. Freestyle са от Пловдив и свободно смесват соул, r`n`b, hip-hop с ейсид и джаз. Блусарите от Blues Traffic са с повече от 10-годишна история на родната сцена и подобаващо ще подгреят големия Иво Папазов-Ибряма, който ще се качи на сцената заедно с оркестър \"Тракия\".

 

Ето и цялата програма на джаз сцената по дни и часове.

 

Петък 12 август:
00:30 - 01:30       Зона Ц
23:00 - 00:00       Койчев/Карагеоргиев
21:30 - 22:30       Кръпка Блус Бенд
20:00 - 21:00       Kottarashky Live Band

 

Събота 13 август:
01:00 – 02:00      Nedim Nalbantoglu, Turkey
00:00 – 00:45      Acid Folk Five
23:00 – 23:45      Brasilacoustic
21:00 – 22:45      South Wick
20:00 – 20:45      Ruth Koleva

 

Неделя 14 август:
00:30 - 01:30       Иво Папазов–Ибряма и оркестър \"Тракия\"
23:00 - 00:00       Blues Traffic
21:30 - 22:30       Freestyle
20:00 - 21:00       Cuantune, Roumania