Историята за едно малко спасително островче по \"Шишман\", магазин, омагьосан от приглушена светлина и ароматни свещи...

Вървейки по \"Шишман\", с объркани мисли, залутана в дневните си случки, се озовах пред едно място, което много обичам. То е в този град, но сякаш те пренася на хиляди километри, далеч, далеч, там, където слънцето може би грее постоянно. Още от входа усещам отнесеността, приканващата ме чил музика и приятната смесица от аромати и свещи, заглъхващи светлини и разливащи се тъмнини... Посреща ме Дорейд Ал Хафид, човек, на който неописуемата емоция от последното интересно пътуване, още искри в очите. И човекът, който е сред основните виновници да го има това малко спасително островче в центъра на София, наречено \"Дар за горене\" – магазин за декоративни свещи, магазин за култура, магазин за емоция... Приятелски те съветвам да заповядаш в разговора ни с Дорейд, слушайки това.


Какво е посланието на магазините \"Дар за горене\" и откъде идва името?
Дорейд:
Започнахме първоначалната си дейност с изработване на декоративни, ръчно изработени свещи и понеже предназначението им е основно да се подаряват, затова е \"дар за горене\". Посланието на магазините като цяло минава отвъд свещите и е свързано със запознаването на хората с най-различни култури, предимно източни, със споделянето, предимно от наша страна. Споделяме всичко, което намираме из пътешествията ни по света.

Как подбираш продуктите, които се продават? Трябва ли да усетиш, че носят своя „дар за горене\"?
Дорейд:
Една голяма част от нещата са буквално издирени по разни пазари в Ориента. Вече няколко пътешествия сме направили – два пъти в Мароко, един път в Иран, в Сирия, в Индия. Става въпрос точно за пътешествия – влиза се в една точка в дадена страна и оттам  започваме обиколки из базари, занаятчийски работилници, издирват се древни занаяти. Понякога след едно такова пътешествие организираме и изложба, в която наблягаме на занаятите на определената държава. Има селекция кои продукти да се вземат и тя опира основно до моя вкус или до вкуса на човека, който ми е спътник в пътешествието. Важно е продуктът да говори и за културата на съответния народ.

Освен продукти от други интересни страни, ползваш ли и услугите на български художници, например?
Дорейд:
Да, работим с автори – над десет, продаваме и картини. Няколко момичета изработват обеци, гердани, шалове, чанти.

Има ли в магазина твой много любим или интересен продукт?
Дорейд:
Свещите, които ние изработваме и музиката. Музиката е от цял свят, има и джаз, и класика, плочи, грамофони. Има такава мода дори сега – да се купуват плочи.

С какво настроение се прави декоративна свещ?
Дорейд:
Идеята на свещите е да създадат приятна и романтична атмосфера в дома на всеки. Чрез една мека светлина и приятна музика... Това ни е и едно от основните послания. Изработката на свещ е общо взето алхимичен процес, особено в началото, когато нямаше от какво да се учим, нямаше информация в интернет, нито книги, каквито има сега.  В началото беше на принципа на пробата, на експеримента.

Има ли за всеки продукт определено място, на което е най-подходящо да бъде поставен в дома?
Дорейд:
Според различни теории и практики има различни отговори на този въпрос. Фън шуи набляга на едни неща... Има подобна индийска култура. Но бих казал, че е до усещане на човека. Все пак този дом е за човека, който ще живее в него и той би трябвало да си реши кое къде. Иначе например, Ба Гуа огледалото трябва да отблъсква отрицателната енергия и трябва да се постави точно срещу входната врата. Според марокански обичай Ръката на Фатима се слага на входната врата отвън срещу лоши погледи. Слонът с вдигнат хобот е за щастие. Имаме един тефтер, който сме си попълнили и там описваме символиката на всичко и така консултираме хората. При нас терминът консултант-продавач си изпълва значението. 

Подаряването на свещ не се възприема винаги с добра символика. Чувала съм дори, че ако подариш на близък човек свещ, пътищата ви след това ще се разделят. Вярно ли е това?
Дорейд:
Това го чувам за първи път, но съм чувал от по-възрастни жени, че свещ е \"на умряло\". Но ние се борим с тези предразсъдъци усилено, вече 13 години. Подаряват се свещи, по-младите повече подаряват. А и ние сме работили много над тези свещи. Надя, която прави свещите, си изобрети различни техники на обработка върху парафин и това са наистина специфични неща – инкрустрации със семенца, с цветове. Тя е новатор в тази област и една голяма част от свещите стават като картини, хората дори не смеят да ги запалят и си ги държат като украса. При свещите наблягаме повече на дизайна, отколкото на аромата и на това да горят хубаво.

Как ароматът влияе на човек и как може да му създаде приятна атмосфера вкъщи?
Дорейд:
На повечето хора ароматите влияят благоприятно. Има обаче такива, които са много чувствителни и само като усетят ароматната завеса, излизат от магазина. Възможно е дори да се лекуваш с аромати. Ние продаваме и масла, 100% натурални.

Кой аромат влияе като афродизиак?
Дорейд:
Иланг-иланг, розата, сандалът  - изпитани афродизиаци са!

Как се създава уютът?
Дорейд:
С желание. Не е просто да запалиш една свещ и да сложиш една завеса или да пуснеш музика. Трябва да имаш желанието. По рецепта трудно се получава. Като имаш желанието, създаваш уют според помещението, според настроението, според часа на деня. Човек пробва и натрупва опит. Колкото повече го правиш, толкова повече ти се получава.