Медиаторът посреща спорещите и адвокатите им, разтапя леда между тях и те си проговарят...

Когато спорим с някого за пари или имот при развод или делба влизаме в съда. Следват такси, разноски, отлагания, болни адвокати, изпуснати срокове – понякога години наред, понякога до живот.

 

За един различен начин за разрешаване на спорове разказва екип на \"Календар\". Начинът се нарича извънсъдебна спогодба, но с помощ от трети човек. В столицата има център със специалисти, които ни помагат за това – медиаторите.

 

По правило съдиите препращат спорещите към центъра за медиация след преценка, че могат да се разберат по между си извън зала. Така те разтоварват себе си и колегите си, които работят върху стотици, а понякога и хиляда дела годишно.

 

Главното действащо лице – медиаторът, най-често юрист, преминал специален курс - се среща с препратения от съдия адвокат и те убеждават вуйчо и племенник да седнат на една маса.

 

Медиаторът посреща спорещите и адвокатите им, разтапя леда между тях и те си проговарят.

 

Най-често решението, което спорещите взимат, е непредвидено, съвсем ново – като на пример да продадат повечето имущество, за да удовлетворят интересите си.

 

Съдът често се превръща в арена на битки, където е по-важно не ние да сме добре, а другият да е зле. Медиацията е за всички, които искат да си спестят войната и да спечелят с преговори, единодушни са юристите. Нещо полезно - услугите на медиаторите са безплатни за граждани.