То е във връзка с увеличаването на пенсионната възраст от догодина...

КНСБ свиква спешно заседание на изпълнителния и стачния си комитет във връзка с увеличаването на пенсионната възраст от догодина и новостите при определянето на възнагражденията за държавните служители. Последните промени от синдиката определят като безпрецедентен диктат на управляващите по най-чувствителните за служителите теми.

 

Хората в България ще се пенсионират с една година по-късно. Промяната от първи януари 2012-та управляващите от ГЕРБ обясниха с аргумента, че това е единствения начин да се увеличат минималните пенсии.

 

Така от 1 януари 2012-та мъжете ще се пенсионират, след като станат на 64 години, вместо както досега на 63. Жените ще трябва да имат навършени 61 години, а не 60. Новите правила ще лишат 15 хиляди души от правото да се пенсионират през 2012.

 

Парите, които ще се спестят с промените, отиват за повишаване на минималната пенсия, която в момента е 136 лв. и 8 стотинки. Тя ще стане 145 лева. Увеличението с под 9 лева обаче ще влезе в сила на 1 юни догодина.

 

Решението на управляващите не е окончателно. Финансовият министър Симеон Дянков намекна, че е възможно през следващата година възрастта за пенсиониране да нарасне още, за да стане възможно увеличението и на пенсиите до 200 лв. Бюджетът за 2012 беше приет вчера на първо четене със спорове.