Според експерти, това е прецедент в световната история...

Повишаването на пенсионната възраст у нас не доведе до бум на желаещи да се пенсионират. Според експерти, това е прецедент в световната история, но е пряко свързано с икономическата ситуация у нас.

През последния месец на 2011-та, когато се очакваше да има бум на желаещи да се пенсионират, броят на подадените заявления всъщност е с четири хиляди по-малко от същия месец на предходната година.

Социалният експерт Иван Нейков заяви, че няма обяснение, тъй като това противоречи на установените зкаономерсноти и допълни: „Когато увеличаваш пенсионната възраст, всеки, който може да се пенсионира преди да влезе в сила по-високата възраст, го направи. Това е уникален случай за света\".

Експертът поясни, че това означава, че са били излишни и протестите, които бяха за увеличаване на пенсионната възраст.

Едно от обясненията, според Иван Нейков е това, че оставайки на работа по-дълго, служителят ще получава повече пари, отколкото ако разчита единствено на пенсията. Друго възможно тълкуване – голяма част от хората с месеци не могат да издирят  документи, доказващи осигурителен стаж за минали години. Без тях, подаването на заявление за пенсиониране става излишно. Със или без одобрение от страна на българите, според Нейков, след време пенсионирането преди 70 години ще бъде само мираж.

Иначе, чисто икономически, по-малкият брой пенсионери означава по-малко разходи на държавата, следователно по-малък дефицит в осигурителния институт. В дългосрочен план, ако тенденцията се запази, това би позволило увеличаване на пенсиите.

Повече вижте във видеото.