Институциите ще са длъжни да ни отпуснат пенсия до пет месеца след подаване на документите

Промени в социалната сфера. От Националния осигурителен институт предлагат пакет от мерки, които да направят получаването на пенсия по-лесно. В същото време обаче обезщетенията за безработица ще намалеят.

 

Как промените ще ни облекчат? От една страна, институциите ще са длъжни да ни отпуснат пенсия до пет месеца след подаване на документите. Вече няма да бъде и толкова трудно да съберем необходимите за целта удостоверения.

 

Няма да се налага да обикаляме редица учреждения, защото информацията ще се взима директно от електронен регистър  на осигурените лица. В него има данни за всички работещи от 1997-ма година насам. З
а годините преди това все пак ще трябват документи на хартия. Друга промяна предвижда да можем да получаваме пенсия от всички лицензирани финансови институции, а не само от банките.

 

Промени има и за безработните. Обезщетенията им ще се изчисляват на база доходите  за 24 месеца назад, а не за 18. Това вече е заложено и в кодекса за социално осигуряване. Според синдикатите удължаването на сроковете значи по-малки обезщетения.

 

От НОИ искат да плащаме осигуровки и върху сумата на командировъчните, които работодателя ни дава. Става въпрос обаче само ако сумата е по-голяма от законово определената. Защото, ако сега служител отиде в командировка, но вместо дължимите по закон дневни, работодателят му отпусне повече пари, цялата сума е освободена от осигуровки.

 

След промяната всеки допълнителен лев също ще трябва да се облагат. Причината за промяната е , че според експертите в момента много работодатели използвали тази вратичка, за да плащат повече на работниците, а в същото време да не ги осигуряват.