По думите му у нас има ръст на горите от 2000 година насам…

Няма драма в промените в Закона за горите, той мина на първо четене в ресорната комисия, очаква се да влезе в пленарна зала. Това заяви в \"Здравей, България\" Мирослав Найденов, министър на земеделието.

 

По думите му не е вярно, че законът се движи \"странно бързо\". Докато поправката в нормативната уредба бъде приета, ски сезонът ще свърши, тоест, няма логика да се бърза със закона заради това, подчерта Найденов.

 

Когато беше приет законът, оставихме рестриктивни текстове по отношение на ски съоръженията. Според промените ще могат да се строят линейни съоръжения без да се променя статутът на земята. Тоест, гората си остава гора. Съмнението, че ще променим статута й отпадна, категоричен е той.

 

Според министъра от 2000 година насам България е единствената страна в ЕС, която има ръст на горите 34%. Тоест, при нас гората се увеличава, твърди Найденов. Сега сечем два пъти по-малко от санитарния ни минимум.

 

Аз се поддадох на лобизъм от страна на неправителствените организации, защото аз взех решението да вземем рестриктивните текстове, които и мен ме уплашиха. Категорично не ми е оказван натиска, подчерта Найденов.