След унищожителните бури по Черноморието, голяма част от пясъка е отнесен...

След унищожителните бури по Черноморието, голяма част от пясъка по плажовете на север е отнесен от морето. А морето няма да успее само да се справи с възстановяването.

Затова, според океанолозите, бреговете трябва да се укрепят и да се насипе допълнително пясък. Колко ще струва това и кой трябва да възстанови плажовете - по темата репортерите Искра Урумова и Мария Цънцарова. 

На места морето е отнесло повече от метър от пясъка на централния плаж във Варна. Отговорността за възстановяването на бреговата ивица сега е в ръцете на държавата и концесионерите. Двете страни ще се срещнат за да обсъдят проблема през следващата седмица.

Представителят на концесионерите на плажовете във Варна - Андрей Василев, заяви, че след срещите с геоинженерите и изчисленията им е станало ясно, че са необходими около 14 милиона лева, за да се възстанови всичко. А с тази сума, според него, концесионерите няма да се справят.

\"Концесионерите ще бъдат финансово осигурени. Ние ще предадем исканията им на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото те отговарят за това\", поясни областният управител на град Варна  – Данчо Симеонов.

Концесионерите сключват договорите именно с министъра на регионалното развитие и  благоустройството. От пресцентъра на Лиляна Павлова не отговориха на въпросите ни за близкото бъдеще на крайбрежието. Обещаха да го направят утре. Пред властите стоят два казуса - от къде ще вземат пясък и ще има ли пари да платят за него.

Областният управител на Варна заяви, че част от пясъка, който е на Евксиноград е каран с кораб, така че има от къде да бъде взет пясък. вземем. Той сподели, че пясък може да се вземе и от морето, но допълни, че това е дейност, за която не са предвидени пари в бюджета.

Според представителя на концесионерите обаче е изключено да се говори за варианти с дълбачки и приоми, за да бъде изваден отново на пясък на плажа. Той допълни, че направените буни не са добре проектирани.

Областният управител на Варна ни обясни, че регионалното министерство подготвя проект заедно с Румъния и Турция за цялостно укрепване на крайбрежието. Това обаче са дългосрочните мерки.

А краткосрочно - дали това лято ще можем да ходим на плаж на българското море - отговорът на регионалното министерство ще ви дадем утре вечер в Новините на Нова.