Очевидци на интензивния обстрел бяха категорични, че това е най-сериозната атака в последните две седмици.

Сирийските сили за сигурност обстрелваха за пореден път жилищни райони в бастиона на антиправителственото движение – провинцията Хомс. Очевидци на интензивния обстрел бяха категорични, че това е най-сериозната атака в последните две седмици.

Правителствените войски за първи път са бомбардирали размирни райони в град Алепо, който напоследък се превърна в арена на масови протести срещу режима на президента Башар Асад.

\"Срещу нас изстрелват по 4 снаряда в минута\", разказват хората в града. Точният брой на жертвите тепърва ще бъде установяван. За 11-те месеца от началото на протестите срещу режима в Сирия са загинали над 5 400 цивилни.

Всичко това става само часове, след като общото събрание на ООН гласува резолюция, която призовава за прекратяване на насилието и заклеймява нарушаването на човешките права в Сирия.

Подкрепеният от арабските държави документ настоява президентът Башар Асад да подаде оставка. Дамаск отговори, че действията на световната организация само влошават кризата и окуражават терористите.

 

Приетата от Общото събрание на ООН резолюция няма задължителен характер. Тя подкрепя плана на Арабската лига за мирно уреждане на кризата. Документът е подобен на този, на който миналата седмица Съветът за сигурност Русия и Китай наложиха вето.

Общото събрание подкрепи резолюцията с голямо мнозинство. Анализатори отбелязват, че това е ясен сигнал за подкрепа към сирийския народ. Той показва, че президентът Башар Асад никога не е бил в по-дълбока изолация.

Кореспонденти отбелязват, че документът трябва да засили натиска върху режима в Дамаск. Въпреки това, Русия продължава да твърди, че текстът е небалансиран, защото не отправя конкретни искания към въоръжената опозиция и се опитва да смени ръководството на Сирия.

Мосва и Пекин отново гласуваха \"против\" в Общото събрание. Посланикът на Сирия в ООН каза, че гласуването е било послание към екстремистите и терористите, срещу които правителството му се бори. По думите на дипломата, резолюцията само ще доведе до ескалиране на кризата и ще увеличи насилието в региона като цяло.