Властите не са в състояние да кажат дали извършителите са чужденци или гърци...

Гръцкият министър на културата Павлос Геруланос подаде тази сутрин оставката си при премиера, след като въоръжени откраднаха повече от 60 древни експоната от музея в Олимпия. Районът около мястото на грабежа е отцепен от полицията.

Разследването продължава, а в издирването на крадците участват всички полицейски управления от Западна Гърция и Пелопонес. Засилени са мерките за сигурност във всички музеи, където има златни и ценни предмети.

Властите не са в състояние да кажат дали извършителите са чужденци или гърци, тъй като служителката все още е в шок. Единствените показания са, че говорели лош гръцки и се опитали да я накарат да им покаже къде могат да намерят \"златен венец\" и монети. Служителката настояла, че в музея няма подобни предмети, след което крадците започнали да чупят витрините, около тях и да грабят.

Повече от 60 предмета, според първоначалната информация, е плячката на крадците. Откраднати са медни и глинени предмети, както и един златен пръстен, но за цялостна оценка на стойността на откраднатото, трябва да се произнесат археолозите. Според тях обира е съмнителен, понеже откраднатите предмети са описани и заснети, което прави особено трудна продажбата им на \"черния пазар\". 

Това е втория голям обир, в Гърция в рамките на месец време, след кражбата на картини от Националната галерия.