Общо близо 60 къщи в района на бедствието трябва да бъдат съборени и построени наново...

 

Повече от 3 милиона лева по първоначални данни са щетите по къщите в харманлийското село Бисер. В началото на миналата седмица селото беше потопено от водите на язовир Иваново, чиято стена се скъса. Над 100 са засегнатите къщи. 43 от тях са обявени за 100% негодни и трябва да бъдат изравнени със земята.

 

Общо близо 60 къщи в района на бедствието трябва да бъдат съборени и построени наново.

 

„Само в село Бисер имаме унищожени  4675 кв.м. жилищна площ, в тази квадратура не се включват стопанските постройки и щетите по селото са за над 3 милиона лева, 300 000 лева до тука са вложени за аварийното възстановяване на републиканската пътна мрежа, мостовете.\", заяви Ирена Узунова, областен управител на Хасково.

 

Сумите, които ще са нужни за възстановяване, тепърва ще се изчисляват. В същото време част от хората в Бисер вече започнаха сами да се готвят за новия живот. Калина изгуби в бедствието дядо си, част от дома си и магазина си. Тя обаче е оптимист.

 

Заради предстоящото снеготопене специалистите предвиждат нови наводнения. В Бисер все по-малко се страхуват и не вярват стихията да се повтори.

 

Доколко ще бъде опасна река Бисерска при положение, че вече ги няма два от големите язовири по нея, ще се произнесе специална комисия.