Класация подреди най-обичаните и мразени президенти на САЩ...

Денят на президентите отбелязват днес в САЩ. Националният празник се чества всеки трети понеделник на февруари – месецът, в който са родени първият държавен глава Джордж Вашингтон и един от най-обичаните президенти – Ейбрахам Линкълн.

 

Именно Линкълн беше посочен от американците като най-добрия президент в историята на страната. На другия полюс в анкетата на социологическата компания \"Харис\" е Джордж Буш-младши.

 

Линкълн е фаворит на цели 32% от анкетираните, които оценяват приноса му за укрепване на основите на държавата. Именно той предотвратява разкола на страната по време на Гражданската война, а през 1863 година дава свобода на робите.

 

На Линкълн принадлежи и определението за основната цел на демокрацията: \"Управление на народа, избрано от народа и за народа\".

 

След него в първата десетка на любимите американски президенти влизат още Роналд Рейгън, Джордж Вашингтон, Джон Кенеди и Бил Клинтън.

 

На въпроса за най-лош държавен глава американците безкомпромисно посочват последните двама стопани на Белия дом Джордж Буш-младши с 27% и Барак Обама с 22%. Тройката се допълва от Ричард Никсън.