Това заяви вицепрезидентът на Атлантическия клуб и бивш посланик на България в САЩ

За първото си посещение след встъпването в поредния си мандат руският президент Владимир Путин избра Китай. Той и китайският му колега Си Дзинпин подписаха съвместно изявление за задълбочаване на отношенията и стратегическо партньорство. Руският лидер заяви, че документът поставя нови амбициозни задачи и дългосрочни цели за развитието на целия комплекс от руско-китайски отношения. В студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” темата коментира вицепрезидентът на Атлантическия клуб и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Пекин и Москва обявиха, че задълбочават партньорството си

Тази среща е 43-тата между двамата президенти, подчерта дипломатът. Според нея стратегията лидерите да се събират максимално често е съвсем целенасочена. „Тук трябва да ни се покаже, че авторитаризмът е много по-добра форма от това, което ние имаме и искаме да развиваме в демократичния свят”, смята Поптодорова. По думите на бившия ни посланик в САЩ Китай не иска да къса съвсем връзките си с Европа.

Пекин смята, че Западът е виновен за войната в Украйна, твърди Елена Поптодорова. Това личало от 12-те точки в плана за мирна конференция, изработен от Китай. „В тях не е търсена конкретика. Целта е да се даде дипломатическа подкрепа на Русия”, отбеляза вицепрезидентът на Атлантическия клуб.

Поптодорова подчерта, че опитът за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо е недопустим.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase