Тялото на загиналия е разпокъсано до неузнаваемост от експлозия на колата в морската столица

Бизнесмен загина при атентат в центъра на Варна. Колата му беше взривена в движение на едно от най-оживените кръстовища във Варна тази сутрин. Показното убийство по чудо не засегна други коли и пешеходци.

 

Загиналият е Йордан Харасимов, известен като най-големият износител на рапани и търговец на рибни продукти у нас. По първоначални данни адската машина е поставена под шофьорското място на автомобила. Мъжът е починал в болницата силно обгорен и с тежки травми. Районът остава отцепен от часове, а екипи на криминална полиция и ДОТИ работят по случая. Тепърва се установява вида на взрива и как е била активирана бомбата.

 

„Работим  по всички версии. Най-вероятната от тях са неуредени бизнес взаимоотношения, свързани с бизнеса на човека, нарушени икономически интереси и лични отношения с други хора\", обясни Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна.

 

Взривеният Йордан Харасимов е президент на „Север експорт\" ООД, което се занимава с улов, внос и търговия на рибни продукти. Сочен е като най-силния в този бранш у нас. Фирмата разполага с четири кораба и е основен износител на рапани за Япония, САЩ и други държави. Часове след взрива, достъпът до сградата на дружеството остана ограничен.

 

Фирмата на убития е регистрирана през 1995 година от четирима съдружници и за нея работят над 100 души. Според варненските рибари бил спокоен човек без врагове.

 

„Тук нищо не се е чувало да има врагове и такива работи, не сме чували да има някакви проблеми, нещо\", каза Христо Александров, рибар.

 

„Никой не знае той да е ходил някога с охрана, на някого да е направил лошо и сега се чудим защо е това. Рибарският и рапанджийският бизнес – едва ли има някакъв враг тука, за има такава работа\", смята Димитър Апостолов, рибар.

 

Взривеният нямал проблеми с работниците си, дори често им помагал с повече пари.

 

„Полицията, съвместно със специалисти от ДОТИ, извършват всички необходими действия по установяване на вида на взрива, начина на взривяване и по какъв начин е извършен механизмът на престъплението\", коментира Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна.

 

Харасимов е бивш шампион по класическа борба, известен като добър водолаз и един от основните спонсори за потапянето на самолета на Тодор Живков като подводна атракция.

 

Вижте във видеото коментара на вътрешния министър Цветан Цветанов за взрива във Варна.