Това стана след подписването на протокол между двете страни...

Румъния склони да подкрепи Сърбия по пътя й за присъединяване към Европейския съюз. Това стана след подписването на протокол между двете страни за правата на малцинствата в навечерието на двудневната среща на върха на евролидерите.

 

В Брюксел обаче се засилват спекулациите, че Букурещ ще се възползва от правото си да блокира сръбската кандидатура за членство, ако Холандия продължава да се противопоставя на приемането на Румъния в Шенген.

 

Официално румънското външно министерство отрече да играе двойна игра и да изтъргува статута на Сърбия срещу омекотяване на холандската позиция. Но румънските медии цитират министърът на околната среда Ласло Борбей, който заявил, че \"тактиката\" на Румъния има връзка с въпроса за Шенген.

 

От своя страна холандският премиер Марк Рюте коментира, че Холандия не е против приемането на България и Румъния в Шенген, но иска абсолютни гаранции, че критериите за членство в зоната са приложени на място. Има напредък, но той не е достатъчен, добави Рюте.

 

На Европейския съвет освен разглеждането на статута на Сърбия и приемането на Румъния и България в Шенген, трябва да бъде окончателно доуточнен и подписан фискалния пакт, известен като Договор за стабилност, координация и управление на Икономическия и Валутния съюз. Пактът беше одобрен от всички страни-членки с изключение на Великобритания и Чехия.