Производителите обаче се притесняват, че повишението на цените ще намали рязко продажбите им.

Високите цени на дизела принуждават много фирми да увеличат цените на продукцията си. Това означава по-скъпи хранителни продукти и стоки за всички.

От друга страна обаче, производителите се притесняват сериозно да повишат цените, защото това рязко ще намали продажбите им и бизнесът ще загине.

От суровината до крайния продукт - всичко в млекопреработвателно предприятие в Шумен е скочило през последните няколко месеца заради по-скъпите горива. Крайният продукт - сиренето, обаче не може да бъде увеличено с повече от пет процента, тъй като ще стане непродаваемо.

„Ако дизелът се е вдигнал с 10, ние сме вдигнали с 5. Мога да кажа, че сме на ръба при този начин на работа, тук става въпрос за борба за оцеляване\", категоричен беше Ибраим Хамид - собственик на млекопреработвателно предприятие.

И тъй като горивото е един от водещите фактори, които оформят крайната цена на продукта, единствения вариант за оцеляване е вдигането на цената на самия продукт.

В предприятие като въпросното и дума не може да става за икономия на гориво, тъй като млякото се изкупува всеки ден, за да се преработи в продукт без растителни примеси.

Ако горивата продължават да вървят нагоре и тук ще се принудят да увеличат цената на сиренето. Това ще се отрази на семейния бюджет на Живко, Кирил и още милиони българи.

„От много работи може би трябва да се лишим. Може би от местните храни, спиртните напитки\", на мнение е Живко Костадинов. Кирил Атанасов пък допълни, че ще се стигне до недояждане заради високите цени.

Според Ибраим Хамид ще се стигне до намалена консумация, тъй като цените ще се превърнат в непосилни за клиентите.

„Не всички можем да продължим, за жалост. Доста наши колеги прекратиха дейността си\", допълни Ибрахим Хамид.

Вижте повече във видеото.

Репортер: Ася Йорданова