Новите мерки засягат китайски вносни стоки на стойност 18 милиарда долара

Президентът на САЩ Джо Байдън представи във вторник пакет от мерки, включващ рязко повишаване на митата върху набор от китайски вносни стоки, включително електрически превозни средства, компютърни чипове и медицински продукти, рискувайки да изостри сблъсъка с Пекин в годината на президентските избори в опит да привлече гласоподавателите, пишат "Ройтерс" и БНР.

Според изявление на Белия дом, цитирано от "Ройтерс" Байдън ще запази митата, въведени от републиканския му предшественик Доналд Тръмп, като се посочват "неприемливи рискове" за "икономическата сигурност" на САЩ, породени от това, което американската администрация счита за нечестни китайски практики.

Новите мерки засягат китайски вносни стоки на стойност 18 милиарда долара, включително стомана и алуминий, полупроводници, батерии, критични минерали, фотоволтаични клетки и кранове.

Съединените щати са внесли стоки от Китай за 427 млрд. долара през 2023 г. и са изнесли към втората по сила световна икономика стоки за 148 млрд. долара, според данни на американската статистика.

През 2025 г. и 2026 г. ще бъдат наложени още мита за полупроводници, чиято тарифна ставка ще се удвои до 50%, както и за литиево-йонни батерии, които не се използват в превозни средства.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase