Продължава гладната стачка в палатковия лагер на металурзите...

Ако ОЦК бъде обявен в несъстоятелност, работниците ще отидат на борсата по труда и дълго време ще бъдат безработни, защото свободни работни места в област Кърджали няма. Това каза в „Новините на Нова" Иванка Караколева, областен председател на КНСБ. Около 10-12 хиляди души са реално работещите в областта. Работните места в ОЦК ни трябват, за да съществува градът, допълни Караколева. 

 

Продължава гладната стачка в палатковия лагер на металурзите от Оловно-цинковия комплекс в Кърджали. Гладуващите вече са двама, колегите им решиха, че постепенно ще продължат да се включват към гладната стачка. Дъждът днес се опита да осуети палатковия лагер.

 

Стефан Атанасов е технолог и оптимист. Винаги досега е убеждавал колегите си, че трябва да потърпят още малко. Но вече губи вярата си. Спира да се храни с последната надежда, че управляващите ще им обърнат внимание и ще съдействат за ускоряване на  преговорите. 

 

„В момента се чувствам здравословно много добре, единствено съм отпаднал психически, защото това натоварване и тези атаки, които са всяка седмица, отмятане – тази седмица ще решим, другата седмица ще решим, просто почват да ме изнервят и да отпадам", каза Стефан.

 

Търпението е изчерпано и в семейството на Марин Стефанов. И той, и синът му работят в завода, а у дома пари няма. До решението за гладна стачка не стига лесно, защото съпругата му се притеснява, а и той самият не е изпитвал организма си по този начин. 

 

Според икономическия директор в завода Валентин Манев до края на седмицата може да има положително решение за съдбата на металургичното предприятие. Той се срещна с гладуващите, за да се опита да ги разубеди.

 

„Според мен все още има надежда за ОЦК и затова и дойдох тук, да поговоря с хората, за да не се стига до крайности, защото гладуването не е решение на проблема", обясни Манев.

 

С надеждата, че металурзите ще запазят работните си места и заводът ще продължи да работи, в подписката, пусната сред обществеността, вече са се разписали над 5500 души. 

 

Репортери: Димитър Иванов и Станислава Георгиева