Той е в рамките на Националната програма за отбелязване на 175-тата годишнина от рождението на Левски...

 

 

По случай 175-та годишнина от рождението на Васил Левски тази година, Народното събрание организира "Ден на отворени врати" на 10-ти юни в рамките на Националната програма за отбелязване на юбилея. Тя е под почетния патронаж на председателя на парламента Цецка Цачева.

"Денят на отворени врати" започна в 11.00 часа с откриването на тематична изложба "Конституцията на Апостола". На 12 табла публицистът Велислава Дърева е представила основните послания, написани от ръката на Васил Левски.

В парламента гостуват и реликви, свързани с живота и делото на Васил Левски, съхранявани в Националния музей "Васил Левски" – Карлово, в Регионалния исторически музей в Ловеч, във Военно-историческия музей в София и в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Оригиналът на личния бележник (джобното тефтерче) на Левски е представен пред широка публика за първи път от 11 години. Гражданите могат да видят и косите на Дякона, както и неговите револвер и нож. Сребърното му кръстче, тасчето за вода и веригата, с която е окован в Софийския затвор, са също сред експонатите.

Специални гости на "Деня на отворени врати" в парламента са ученици и учители от родния град на Апостола – Карлово.

На 7 май 2012 г. в Народното събрание беше учреден Национален комитет "175 години от рождението на Васил Левски". На учредителното заседание беше приета Национална програма за отбелязване на юбилея. Инициативата за програмата е на Общобългарски комитет и Фондация "Васил Левски".

 

Във видеото вижте как протече самото събитие.