Причината е разговорът между премиера и бившия президент относно дейността на Мишо Бирата.

 

Адвокат Минчо Спасов, председател на вътрешната комисия на предишния парламент, иска главният прокурор да разследва премиера Бойко Борисов и бившия президент Георги Първанов. Причината са признанията на министър-председателя за автентичността на записа между него и директора на агенция „Митници" Ваньо Танов по повод бизнесмена Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Спасов иска също така премиерът да бъде отстранен от длъжност.

 

Преди два дни Бойко Борисов съобщи, че бившият държавен глава му се е обадил с молба да не се пращат проверки в пивоварната на Михов.

 

Адвокат Спасов е написал писмо до главния прокурор с искане да изпълни своите конституционни задължения и да образува предварително производство за длъжностно престъпление срещу премиера и експрезидента. По думите на юриста действията на политиците са свързани с оказване на натиск и злоупотреба със служебно положение. Съдържанието на разговора между Борисов и Танов категорично показва разпореждане, което е противоправно - т.с. да бъдат прибрани митничарите, които са били на законна акция. От последващ разговор между шефа на „Митници" и неговия заместник Тони Странджиев става ясно, че е трябвало да бъдат прибрани всички протоколи и актове до второ нареждане, както и да не се дава ход на преписката. Това е потвърдено и от самия Странджиев, малко преди да бъде уволнен, коментира Спасов.

 

Според адвоката са нарушени член 143 и 282 от Наказателно-процесуалния  кодекс. „Прокуратурата би могла при добро желание да разшири своите обвинения", допълни Спасов. Ако човек бъде осъден по някой от тези членове, най-вероятно ще има условно осъждане, при положение, че има чисто съдебно минало, обясни юристът.

 

„Стилът на поведение и стилът на управление на тези двама господа показва, че трябва да бъдат взети юридически мерки спрямо тях", заяви адвокат Спасов.

 

Миналата година Спасов е изпратил друго писмо - до БОРКОР с въпрос дали е корупционна практика, когато министър-председателят защитава определен бизнесмен от действията на митническите органи. Отговор обаче не получил. Ако и този път няма реакция от страна на прокуратурата, Спасов е готов да сезира и европейските институции, „за да се види, че българската общественост има все пак някаква резистентност на подобни прояви и българският народ не приема безрезервно подобен тип поведение от своите политици", категоричен е адвокатът.

 

„Аз съм юрист и искам да се спазват правото и закона", завърши Спасов.

 

Целия запис на разговора на премиера Бойко Борисов вижте на страницата на предаването в Nova Play.