Сред плюсовете в работата на МВР Цветанов посочи създаването на единния телефон 112...

100% от реформите, обещани в предизборната програма на ГЕРБ, са изпълнени през трите години на управление в МВР. Така министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов оцени постигнатото в своето ведомство от началото на мандата досега.

 

Отчетът му е озаглавен "МВР 2009-2012: Равносметката".

 

Като доказателство за борбата с тежката организирана престъпност у нас Цветанов посочи възстановяването на ГДБОП.

 

Сред плюсовете в работата на МВР Цветанов посочи създаването на единния телефон 112 и на общинска полиция.

 

Направено бе обединение и между главните дирекции "Криминална полиция" и "Охранителна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция", допълни министърът.

 

По думите му през 2011 година са иззети рекорден брой контрабандни къса цигари.

 

Умишлените убийства са на най-ниското ниво през последните 20 г., става ясно от справка за миналата година, а през полугодието на 2012 г. се наблюдава спад на домашните кражби в сравнение със същия период на 2011-та.

 

Междувременно, стана ясно, че на фокус в последния доклад на Европейската комисия за страната ни, е влиянието на престъпните групировки върху икономиката и политическите процеси у нас.

 

„Когато в продължение на 20 години сме наблюдавали изключително срастване на организираната престъпност и политическата власт, няма как това да се поправи за три години или един мандат", така министър Цветанов коментира черновата от доклада на ЕК.

 

Той отбеляза, че сме се присъединили към ЕС с огромен дефицит и тотална липса на борба с организираната престъпност. Според него за първи път от 2009-та година насам има реални действия срещу групировките, за които говори и ЕК в своя доклад.

 

Акциите на МВР ще бъдат отразени и то като положителна оценка, категоричен е Цветанов. Той изтъкна като плюсове за работата на ведомството операциите „Октопод", „Наглите", „Крокодилите", както и последната акция, наречена „Кокаинови крале".

 

Като самокритика той призна, че е закъсняло създаването на работна група, която да се занимава със старите и неразкрити поръчкови убийства.  
Вторият минус според него е това, че не е имало достатъчна публичност при даренията към МВР.

 

Случаят с Братя Галеви не е проблем на МВР, полицаите са си свършили работата навреме, категоричен е Цветанов и коментира, че след това всичко е било в ръцете на съдебната система.

 

Репортер: Надя Ганчева