Икономическият министър обмисля посещение в Израел...

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза в "Здравей, България", че се е надявал след приемането на Закона за туризма, да няма проблеми в сектора. Атентатът на летище „Сарафово” в Бургас от 18-ти юли променя тази перспектива.

„Няма как да има текстове, които да касаят това, което се случи, този инцидент”, допълни той.

По думите на министъра законът е достатъчно добре обмислен. Отлив на туристи е имало, но само временен и само на израелски туристи.

Добрев потвърди, че до 2010-та година е имало специални мерки за сигурност за израелски туристи на летище „Сарафово”. Той добави, че тогава бройката им е била много по-малка.

„Едно е да осигуриш охрана на 20 хиляди туристи. Друго е да осигуриш такава охрана за 140-150 хиляди души”, каза Добрев.

Всяка година броят на израелските туристи в България се увеличава, каза Добрев, уточнявайки, че те са приоритетни за сектора, защото са активни по време на почивката си в страната.

„Аз в последната една седмица разбрах, че този народ живее под един постоянен стрес”, сподели Добрев. „Досега не бях осъзнавал колко е трудно да живееш с мисълта, че всеки един ден може да се случи атентат и да загинеш, например”, каза още министърът.

Добрев сподели, че обмисля да посети Израел, както направи неговият колега Стас Мисежников, идвайки в България. Целта на визитата му би била да даде няколко интервюта за местните медии, за да обясни какви са мерките за сигурност за туристите у нас.

„Ние трябва да бъдем много внимателни да не пресолим манджата. Трябва да намерим правилния баланс”, допълни Добрев по въпроса за това да има достатъчни мерки за сигурност, които в същото време да не нарушават имиджа на страната ни като туристическа дестинация. Той каза, че някои туристи вече се оплакват.

За цените на дизела и бензина Добрев каза, че от утре нашите цени ще бъдат в паралел с тези в останалите държави, що се отнася до намалението. Цените на дизела стават по-ниски със 7 стотинки, а тези на бензина – с 4.

„Цените на горивата са нещо много важно и ние трябва да се борим за различна политика в Европейския съюз по отношение на горивата”, каза още Добрев.